Nieuws

Zelf energie opwekken met een muisstille windturbine

Een muisstille windturbine om zelf energie op te wekken
Een muisstille windturbine om zelf energie op te wekken © 1Twente
Zelfs met een ventilator op lage stand draait de windturbine van Enschedeër Wim Stevenhagen rustig door. Hij heeft ‘m even opgesteld en demonstreert het apparaat. “Deze turbines geven dag en nacht energie en maken geen lawaai”, meldt Stevenhagen die probeert de innovatieve offshoreproducten in de stad aan de man te brengen.
De Enschedeër werkt z’n hele leven al in de energiewereld. Een beetje uit nood geboren moest hij op zoek naar een nieuw product en daarbij stuitte hij op een Finse firma die Windside turbines maakt en verkoopt.
“Ik was heel sceptisch over het geluid, maar ze zijn inderdaad muisstil. En ze leveren overal energie, hoe extreem de omgeving ook is.” Hij vindt zijn stille windturbines een innovatief alternatief voor zonnepanelen. Wat hem betreft hoeft windenergie niet belastend te zijn voor de omgeving.

Op de Zuidpool

De Finnen raken hun windturbines vooral op de offshoremarkt kwijt. Ze staan op booreilanden, bij meetstations en langs kusten. “Ze staan ook op de Zuidpool. Twintig tot dertig procent van de turbines worden bij huizen als kunstproject of energieleverancier neergezet”, vertelt Stevenhagen.
Hoewel de Finse makers nog tegen hem zeiden: ‘Bemoei je niet met de huizenmarkt’ ging de Enschedeër daar toch mee aan de slag. Zijn inspanningen om de muisstille windturbines juist in de tuinen en op de huizen te krijgen leverde hem in 2005 de gouden Europese EEP-Award op, de prijs voor innovaties op het gebied van milieutechnologie.

Dag en nacht energie

De prijs was een opsteker, maar het leverde hem nog geen grote hoeveelheid klanten op. “Terwijl ze ideaal zijn voor de bebouwde omgeving. Maar veel mensen willen hem in vijf tot zeven jaar terugverdienen, dat lukt hiermee niet. Deze turbines gaan met gemak een mensenleven mee, samen met je huis schrijf je ‘m af. Vergeet niet: de turbine geeft dag en nacht energie. Altijd; op z’n minst 100 jaar lang.”
De prijzen zijn pittig. De kleine windturbine die in de studio draait, kost al gauw 5000 euro en een grote die jaarlijks zo’n 1500 kWh produceert zo’n 17.000 euro. “Die zou ik het liefst in mijn voortuin zetten, maar dat moet ik met de gemeente overleggen”, aldus Stevenhagen.
Hij ziet voor zichzelf het liefst een combinatie met zonne-energie.” Hij denkt dat energieopwekking met zonnepanelen beperkt is omdat het elektriciteitsnet er nog niet op is ingericht. “Straks wordt de teruglevering van elektriciteit duurder. Voor de wintermaanden, ’s avonds en ’s nachts is de windturbine dan een oplossing.”
Wim Stevenhagen te gast bij 1Twente:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.