Nieuws

Werkstraf voor supermarkteigenaar Noord Deurningen die boa's beledigde tijdens gedwongen sluiting

De eigenaar van supermarkt Berning in Noord Deurningen is veroordeeld tot een werkstraf van twintig uur en een boete van 800 euro, voor belediging van boa's tijdens een gedwongen winkelsluiting in augustus. Hij noemde boa's NSB'ers en plaatste op Facebook videobeelden van een boa die zijn winkel kwam sluiten.
Die boa werd daarna online beledigd en bedreigd en zelfs haar ouders werden op straat aangesproken door mensen die hun mening kenbaar wilden maken.

Lange zitting

Voor de behandeling van de strafzaak was vanochtend een kwartier gepland, maar dat was niet genoeg. Uiteindelijk duurde de behandeling van de strafzaak bijna de hele ochtend. Als eerste bepleitte de supermarkteigenaar achter gesloten deuren dat zijn vervolging onterecht was, maar dat bezwaar werd ongegrond verklaard.
De man vestigde vorig jaar de ogen van de Veiligheidsregio Twente op zich door keer op keer de coronamaatregelen niet in acht te nemen. Het leverde hem meerdere boetes op. Op 8 augustus namen boa's van de gemeente Dinkelland opnieuw een kijkje in zijn grenswinkel, waarbij ze zagen dat de regels weer werden overtreden. Er werd vervolgens een boete uitgedeeld.

'Nooit gelegitimeerd'

"NSBers zijn jullie gewoon" zei de supermarkteigenaar tegen de opsporingsambtenaren. "Ik ben helemaal klaar met jullie [...], vieze vuile kuthandhaving." Ter verdediging voegt hij daar dinsdag aan toe: "Ik wist niet dat het boa's waren, ze hebben zich nooit gelegitimeerd."
Een paar dagen later werd besloten dat het niet verder zo kon en de zaak ging op slot, een beslissing die hij zwart op wit uitgereikt kreeg. Berning weigerde en gooide het document weg. "Ongeadresseerde reclame" noemde hij het vanochtend. Terwijl de zaak uiteindelijk door een grote politiemacht werd ontruimd, filmde hij de opsporingsambtenaar. De beelden gingen online en werden niet alleen van grof commentaar voorzien, maar ook uitgebreid gedeeld.

Kapot

Volgens de supermarkteigenaar is alle ellende ontstaan omdat de bewuste boa's hem een loer wilden draaien. "Ze gebruiken corona als argument om mij kapot te krijgen." Zijn aanwezigheid in het dorp wordt ook nog eens niet door iedereen gewenst, maar de gemeente werkt zijn verhuisplannen tegen zegt hij. "Ze drijven me helemaal op de spits." Dat hij corona "nogal overdreven" speelt volgens hem ook een rol.
De supermarkt van Berning was uiteindelijk 8 dagen dicht. Toen besloot hij zich beter aan de regels te houden. Tegenover RTV Oost zei hij: "Mijn gezin leed eronder. Ik zat dinsdag in de tuin en dacht: waar ben ik eigenlijk mee bezig?"
Na zijn veroordeling betrad Berning nog één keer het podium. Met de armen in de lucht noemde hij zijn veroordeling "een justitionele dwaling."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.