nieuws

Gedupeerde zwemmertjes Dalfsen krijgen weer les

In afwachting van een faillissement van Zwemcentrum Dalfsen krijgen de gedupeerde zwemmertjes toch weer les. Dat hebben de badmeesters besloten. Vrijdagmorgen gaan de lessen weer van start.
De badmeesters krijgen al maanden geen loon meer en hebben zelf het faillissement aangevraagd. Ze gaan de lessen op vrijwillige basis geven. Vorige week werd bekend dat de lessen voor zo'n 700 kinderen werden geannuleerd door financiële problemen van de eigenaar.
De eigenaar had het zwemcentrum per 1 maart overgenomen. Alle ouders hadden het zwemgeld, in totaal meer dan 400.000 euro aan de vorige eigenaar betaald. De nieuwe eigenaar kwam al snel in de financiële problemen doordat de huur van het zwembad en de lonen betaald moesten worden zonder dat er inkomsten tegenover stonden.

Oudercomité komt met mogelijke oplossing

Kort nadat het nieuws over het zwemcentrum bekend werd is een oudercomité opgericht en hebben ze een eventuele oplossing (PDF) voorbereid. Zij staan samen met een zwemondernemer klaar om na het faillissement de zwemlessen weer op te pakken. Ze gaan ervan uit dat ze het reeds betaalde geld kwijt zijn, maar willen via een speciaal opgericht fonds proberen geld binnen te halen om de kosten voor de zwemlessen zoveel mogelijk te drukken. Ook heeft de nieuwe zwemondernemer beloofd de eerste vier weken gratis les aan te bieden en daarna voor kostprijs de lessen voor de 700 gedupeerde zwemmertjes te verzorgen.
Over de schuldvraag is nog veel onduidelijk. Veel ouders hebben hun rechtsbijstandsverzekering erbij gehaald. Ook zijn er meer dan zestig meldingen gedaan bij de politie. Vooralsnog zegt de politie geen aanleiding te hebben iemand aan te houden. Ook ligt er een flink aantal claims bij de huidige eigenares van het zwemcentrum, Rechelle Zimmerman.

Het woord van de nieuwe eigenaar

Zimmerman verwijst voor vragen naar haar advocaat. Maar deze advocaat wil vooralsnog vragen van RTV Oost niet beantwoorden. Wel kwam Zimmerman afgelopen weekend zelf met een verklaring op Facebook waarin ze zegt dat ze op het moment van overname niet volledig is geïnformeerd over de koop van het zwembad.
"Er is door mij dus een vennootschap met daarin een zwembad overgenomen met heel veel schulden waar tegenover geen inkomsten staan van zwemmende kinderen. Dat was natuurlijk niet wat de bedoeling was toen ik in contact kwam met de heer Vaatstra", valt te lezen in de verklaring. "Echter, hij heeft mij onvolledig geïnformeerd ter zake de koop van het zwembad." Zimmerman voegt er aan toe dat ze er alles aangedaan heeft om de zaak terug te draaien. "Maar Vaatstra wilde daar niet aan meewerken onder redelijke voorwaarden", concludeert ze in haar verklaring.

Het woord van de oude eigenaar

Michel Vaatstra, de voormalige eigenaar, wil RTV Oost ook niet te woord staan over de ontstane situatie. Ook hij stuurt een verklaring, naar onder meer Dalfsennet.nl. In de verklaring laat hij weten dat er in zijn ogen niets verkeerd is gegaan bij de verkoop van het zwembad. "De koper (Rechelle Zimmerman) heeft in de onderhandelingen aangegeven te willen gaan voor een aanzienlijk lagere koopprijs dan door de accountant geadviseerd, maar met het overnemen van een aantal verplichtingen, waaronder het overnemen van de vooruitbetaalde zwemlessen."
"Koper heeft steeds laten blijken alle lopende verplichtingen te kunnen voldoen. De financiële gegevens blijken vanzelfsprekend ook uit de accountantsrapporten, waarnaar koper vooraf onderzoek heeft verricht. In de notariële akte is een en ander nogmaals aan de orde geweest. Het was dus voor eenieder duidelijk hoe de vork in de steel zit. Van lijken uit de kast is geen sprake", aldus Vaatstra in zijn verklaring.

Openluchtbad Zwolle krijgt nog geld van Vaatstra

Michel Vaatstra blijkt ook korte tijd in het openluchtbad in Zwolle aan kinderen les te hebben gegeven. Beheerder Ron van den Berg van het openluchtbad is achteraf blij dat de verwarming op een goed moment kapot ging. "Een geluk bij een ongeluk, want daardoor moesten Vaatstra en de kinderen noodgedwongen uitwijken naar het zwembad in Dalfsen."
Van den Berg had met Vaatstra afgesproken dat hij een percentage per kind zou krijgen, voor de onkosten. Maar dat geld heeft Van den Berg nooit gezien. "328 euro is een schijntje natuurlijk, zeker als je de bedragen in Dalfsen en Alkmaar hoort, maar toch."

Vaatstra verkocht ook zwemcentrum Alkmaar

Erwin van Dijk uit Hengelo is eigenaar van het Zwemcentrum in Alkmaar dat sinds deze week de zwemlessen heeft geannuleerd. Hij zegt dat noodgedwongen te hebben gedaan omdat Vaatstra hem had voorgelogen.
Volgens Van Dijk had Vaatstra bij de verkoop van het zwemcentrum in Alkmaar gezegd dat hij 150 leerlingen zou overnemen, maar het bleken er in de praktijk veel meer te zijn. De toekomst van het centrum in Alkmaar is vooralsnog ongewis.
Bekijk de video in HD op YouTube
Bekijk de tweede video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.