nieuws

Conditietest brandweer Twente aangepast na ophef

De invoering van de vernieuwde brandweerconditietest begin dit jaar in Twente, is niet zonder slag of stoot verlopen. Uit de hoek van vrijwillige brandweerlieden van diverse korpsen kwam eerder dit jaar commentaar en ontstond onrust over de waarde en veiligheid van de test. Volgens een woordvoerder van de brandweerleiding is daar nu geen sprake meer van.
Voorheen moesten zowel beroeps als vrijwillige brandweerlieden een fietstest doen waarmee hun conditie getest werd. Wie de test niet haalde, werd tijdelijk uit dienst gehaald. De afgelopen jaren is er een nieuwe conditietest ontwikkeld die meer is toegepast op de vaardigheden die nodig zijn bij het brandweerwerk.
Maar daar kwam veel kritiek op. Zo vonden sommige brandweerlieden de tests onveilig. Met name de test met een soort roltrap lag onder vuur. De ondernemingsraad van de brandweer heeft de signalen voorgelegd aan de leiding en is de test inmiddels op onderdelen aangepast om de veiligheid beter te waarborgen.

"Angst voor nieuwe conditietest ongegrond"

Naast de veiligheidsaspecten, bestond bij een aantal vrijwillige brandweerlieden ook de angst dat ze de test niet zouden halen en daardoor niet meer inzetbaar zou zijn. Volgens een woordvoerder van de brandweer bestond dat risico ook bij de oude conditietest. Hij zegt dat de angst ongegrond is.
Van de zevenhonderd vrijwilligers in Twente, hebben inmiddels vijftig de test ondergaan. Twee van hen zijn gezakt en voorlopig niet inzetbaar. Volgens de OR zijn de negatieve geluiden inmiddels verstomd. Twente is één van de eerste korpsen die met de vernieuwde test werken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.