nieuws

Onrust bij De Karelskamp Almelo over bezuinigingsplannen gevangenis

Het personeel van gevangenis De Karelskamp in Almelo is bezorgd over de plannen om 60 miljoen euro extra te bezuinigen op het gevangeniswezen.
Het personeel gaat samen met gevangenissen in Drenthe en Groningen een brandbrief aan staatssecretaris Fred Teeven sturen. Volgens het personeel en vakbonden is er nu al een tekort aan personeel, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Bij vakbond Abvakabo zijn van het personeel al 300 klachten binnengekomen.

Korten op onregelmatigheidstoeslag

De onrust over een mogelijk sluiting van gevangenis De Karelskamp is nog maar net verdwenen, als de informatie over nieuwe bezuinigingen naar buiten komt. Er zou mogelijk gekort worden op onregelmatigheidstoeslagen, de bedrijfshulpverlening en de bibliotheek voor gedetineerden.
Volgens sommige werknemers is er nu soms al te weinig tijd om gedetineerden goed terug te begeleiden naar de maatschappij, en dat steekt aldus een anonieme medewerker: "Je wilt gedetineerden liever niet slechter de straat op sturen dan ze erin komen, elke gedetineerde die je iets hebt kunnen bijbrengen, is er één."

Niet méér cipiers dan gevangenen

Dat uit onderzoek blijkt dat voor het eerst méér cipiers dan gevangenen in Nederland zijn, geeft volgens de vakbond een verkeerd beeld. Bij het aantal zouden ook alle andere werknemers van gevangenissen meegerekend zijn zoals een directeur, sportinstructeurs, maatschappelijk werk en beveiligingsmedewerkers. Ook speelt mee dat gevangenisbewaarders vroege-, late-, nacht-, en weekenddiensten draaien.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.