nieuws

Alterra: 'Er is toekomst voor korhoen op Sallandse Heuvelrug'

'Korhoen heeft onder voorwaarden kansen in Nederland'
'Korhoen heeft onder voorwaarden kansen in Nederland'
Er is toch nog een toekomst voor het korhoen in Nederland, maar alleen onder strikte voorwaarden. Dat zegt onderzoeksinstituut Alterra van de Universiteit in Wageningen.
Het korhoen staat in Nederland op het punt van uitsterven. Alle acties om de soort op de Sallandse Heuvelrug te redden hebben tot op heden niet of nauwelijks resultaat gehad.

Honger en inteelt

Er is onderzocht hoe het kan dat de kuikens niet overleven. Vorig jaar is gebleken dat ze sterven door zwakte vanwege inteelt maar ook door honger. Door de hoge concentratie van stikstof verandert de samenstelling van de grond, verdwijnen bepaalde platen, daarmee ook insecten waardoor er te weinig eten is.
Natuurorganisaties telden in 2012 nog twee korhanen, waarna er 29 Zweedse korhoenders zijn bijgeplaatst, maar ook die redden het niet hun kuikens groot te brengen.

40 hanen en groter gebied

Uit studie blijkt nu dat er minimaal zo’n 40 hanen op de Sallandse Heuvelrug moeten zijn om de populatie in 50 tot 100 jaar kans op overleven te geven. Daarvoor moeten er opnieuw korhoenders bijgeplaatst worden. Dat er dan in het begin veel dood gaan, moet voor lief genomen worden.
Onderzoeker Jansman: "Maar om een populatie korhoenders van de noodzakelijke omvang te kunnen huisvesten is wel een aanzienlijke verbetering en uitbreiding van het leefgebied noodzakelijk. Daarvoor is bijvoorbeeld ook een verbinding tussen de Sallandse Heuvelrug en omliggende heide- en hoogveenterreinen nodig."

'Geen geld meer steken in zieltogende populatie'

Volgens Jansman is dat alleen maar succesvol als alle partijen met de strikte voorwaarden voor de verbetering van het leefgebied akkoord gaan." Het wordt echter steeds moeilijker om die partijen op één lijn te krijgen. Ook burgers hebben steeds minder begrip voor de operatie van duizenden euro's om Zweedse korhoenders naar Nederland te halen.
Al in 2012 sprak de provinciale politiek zich uit tegen de geldverslindende projecten. De partijen vonden het maatschappelijk niet langer verantwoord om nog meer geld in de zieltogende populatie te steken. Toch is het daarna nog één keer geprobeerd, met een voorlopig tegenvallend resultaat.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.