nieuws

Röpcke-Zweers Hardenberg helpt ziekenhuis Aruba bij pijnbestrijding

Röpcke-Zweers ziekenhuis
Röpcke-Zweers ziekenhuis
Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg gaat het Aruba Hospital op de Nederlandse Antillen helpen bij het opzetten van een pijnbestrijdingsprogramma, de Acute Pijn Service (APS). Het ziekenhuis op de Antillen heeft de Saxenburgh Groep, waarvan het Hardenbergse ziekenhuis deel uitmaakt, benaderd om haar expertise te delen.
Doelstelling van de APS is het verminderen van onnodig lijden door pijn bij patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis, door vroege herkenning en behandeling van pijn.

Pijn wordt gemeten met scores

In het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg vinden er na een operatie standaard één of meerdere pijnmetingen plaats op de uitslaapkamer en op de verpleegafdeling. De pijn wordt continu en systematisch gemeten aan de hand van een bepaalde score.
Er worden tenminste zes metingen gedaan binnen de eerste 72 uur na een operatie. Vervolgens kan de arts de juiste pijnmedicatie voorschrijven, nog vóórdat de pijn bij de patiënt gaat toenemen. Het gevolg is dat patiënten in Hardenberg over het algemeen weinig last van pijn hebben.

Contacten met Aruba inmiddels gelegd

In het Aruba Hospital is de pijn die patiënten na een operatie ondervinden onderzocht. De conclusie van het onderzoek was dat er niet gevraagd wordt naar pijn aan de hand van een score en er wordt slechts pijnmedicatie  toegediend op het moment dat de patiënt zelf pijn aangeeft.
De contacten tussen de ziekenhuizen zijn inmiddels gelegd. Het ziekenhuis in Hardenberg is blij te kunnen helpen om pijn beter te reguleren en registreren bij de overzeese patiënten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.