Ziekenhuizen ZGT Almelo en Hengelo en MST Enschede mogen niet fuseren

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) en de zorgverzekeraars houden een fusie tussen de Ziekenhuis Groep Twente en het Medisch Spectrum Twente tegen. Zonder die tegenwerking was een fusie tussen de twee ziekenhuizen al in gang gezet. Dat zegt ZGT-topman Schmidt.

Schmidt zei dit bij de presentatie van de verdeling van de medische specialisaties over de ZGT-vestigingen in Almelo en Hengelo. Een verdeling van die specialismen is volgens hem de enige mogelijkheid om twee volwaardige ziekenhuizen in beide steden te behouden.

De aangekondigde plannen van het ZGT om specialismen tussen de ziekenhuizen te verdelen veroorzaakte de afgelopen tijd veel ophef. Zelfs tot de landelijke politiek maakte zich zorgen over het verder uitkleden van het ziekenhuis in Hengelo.

Digitalisering

Schmidt denkt dat er de komende jaren in de zorg veel dingen veranderen. Zo zal het door de digitalisering mogelijk worden om telezorg verder te optimaliseren. Het maken van foto's in Twentse ziekenhuizen die worden beoordeeld door radiologen in het buitenland, via e-mail, behoort tot de mogelijkheden.

Om de concurrentie met Duitse ziekenhuizen aan te gaan, wil het ZGT een prostaatcentrum openen. Veel patiënten gaan voor een prostaatonderzoek en prostaatoperatie naar ziekenhuizen in de grensstreek, omdat ze daar eerder geholpen kunnen worden.

Hengelo als geboorteplaats

Daarnaast bekijkt het ZGT de mogelijkheid of het mogelijk is om Hengelose baby's die in het ziekenhuis in Almelo worden geboren toch als geboorteplaats Hengelo in de geboorte-aangifte vermeld kunnen krijgen.

Dat gebeurt nu op één plaats in Nederland; baby's van Schiermonnikoog die in het ziekenhuis in Groningen worden geboren, krijgen in hun paspoort toch als geboorteplaats Schiermonnikoog vermeld.

Verdeling van specialismen

Voor een verdeling van de specialismen zie onderstaand kaartje. Klik op het kaartje voor een vergroting.
 

De uitvoering van dit plan neemt vijf jaar in beslag.

Bekijk de video in HD op YouTube

Deel dit artikel:

Reageren