nieuws

Zorgtoerisme nieuwe groeimarkt in Overijssel

Overijssel kan dé toegankelijke vakantiebestemming worden voor mensen met een beperking. Door eenvoudige investeringen en een goede informatie-uitwisseling kan het Overijsselse platteland optimaal profiteren van dit zorgtoerisme.
Het aantal mensen dat zelfstandig op vakantie wil, maar daarbij wel wat extra zorg of aanpassingen nodig heeft, blijft groeien. Inmiddels hebben 1,7 miljoen mensen in Nederland één of andere lichamelijke beperking, waardoor ze extra voorzieningen nodig hebben. Voor goede voorzieningen zijn ze graag bereid extra te betalen, maar dan moet wel alles goed voor elkaar zijn. Nog steeds zijn er bijvoorbeeld bedrijven die zeggen een invalidentoilet te hebben, maar daarvoor moet je dan wel eerst de trap op.

Meer omzet, langer seizoen

Als toeristische ondernemingen zich meer openstellen voor deze doelgroep is dat niet alleen prettig voor die vakantiegangers, maar ook voor de eigen omzet. Veel mensen met een beperking, vaak ouderen, kiezen voor een vakantie in het voor- of naseizoen.
Ondernemers kunnen het seizoen verlengen als ze hun bedrijf aantrekkelijk maken voor deze groep. Op de website onbeperktoost.com is te zien welke voorzieningen er al zijn in Overijssel voor vakantiegangers met een beperking.

Simpele investeringen

Veel ondernemers zijn bang voor de hoge investeringen die daarmee gepaard gaan, maar volgens Marketing Oost, waar de toeristische regio's Salland, Vechtdal, Waterreijk, Twente en IJsseldelta onder vallen, is er niet veel nodig om je bedrijf aantrekkelijker te maken voor een brede doelgroep.
Een hoog-laagbed, een drempelvrije entree of de mogelijkheid een hulphond mee te nemen kan de toerist met beperking al over de streep halen. De investeringen verdienen zich ook snel terug, want als de voorzieningen goed zijn komen mensen ook graag terug. 

Zorg en toerisme combineren

Op zorgboerderij De Kleine Wildenberg in Diepenveen worden zorg en toerisme zoveel mogelijk gecombineerd. De aangepaste vakantiewoningen kunnen gehuurd worden door mensen met en zonder beperking. Zo nodig kan er extra zorg geleverd worden aan de vakantiegangers in de vorm van dagbesteding op de zorgboerderij, zodat de mantelzorger ontlast wordt of medische zorg die ingekocht kan worden.
Een rolstoelpad over het erf en langs de dierenweides en moestuinen maakt niet alleen de vakantiewoning, maar ook de rest van het boerenerf toegankelijk. Door de focus te verplaatsen van het boerenbedrijf naar zorgtoerisme kan de boerderij, die al sinds de 18e eeuw in de familie is, rendabel blijven.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.