nieuws

Eis 8 jaar en tbs voor overvaller cafetaria De Violier Almelo

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo
Voor de rechtbank in Almelo is 8 jaar plus tbs met dwangverpleging geëist tegen een 25-jarige man uit Hengelo. De man zou vorig jaar augustus de cafetaria's De Violier en De Riet in Almelo overvallen hebben.
De man zou in diezelfde tijd ook een 14-jarige jongen beroofd hebben van zijn telefoon op het station in Hengelo en zou ook geprobeerd hebben de bewoner van een woning aan de Voskamp in Hengelo te overvallen.
Daarnaast zou de man verantwoordelijk zijn voor een overval op een tankstation in Zutphen, de diefstal van een telefoon in een trein tussen Zwolle en Deventer en het bedreigen van een meisje in Hengelo.De 25-jarige werd eind augustus 2013 aangehouden nadat hij het meisje, na een incident op straat, achterna zat. De man zou het meisje achterna gezeten hebben tot in een horecagelegenheid in de Hengelose binnenstad.

Gewelddadige overval was een traumatische ervaring

Voor de rechtbank bekende de 25-jarige dat hij op 10 augustus vorig jaar de overval op cafetaria De Violier pleegde. Deze gewelddadige overval was voor personeel en klanten een bijzonder traumatische ervaring, bleek tijdens de rechtszaak. Een van de klanten van de snackbar was een vrouw die met haar terminaal zieke vader in de zaak was om een patatje te halen. Dat was samen met een bezoek aan een wedstrijd van Heracles de laatste wens van de vader geweest.
In een verklaring vertelde de vrouw dat ze doodsangsten uitstond toen de verdachte schreeuwde dat hij mensen door het hoofd zou schieten als ze niet mee zouden werken. "Wie moet er voor mijn vader zorgen als ik doodgeschoten word", had de vrouw op dat moment gedacht.

Balie was te hoog om overheen te springen

De 25-jarige Hengeloër ontkent dat hij kort voor de overval op De Violier probeerde om de dichtbijgelegen cafetaria De Riet te overvallen. De man zegt dat hij daar wel was, maar alleen maar om een hapje te eten. Uit camerabeelden en verklaringen van een medeverdachte zou blijken dat de man zijn wapen wel trok, maar besloot om de overval niet door te zetten omdat de balie te hoog was om overheen te springen. Overigens plaatste de eigenaresse van deze snackbar kort na de overval camerabeelden van de overval op het internet.

Het strafblad van de Hengeloër is erg lang. De man komt al vanaf zijn dertiende in aanraking met justitie en zat al bijna negen jaar achter de tralies wegens overvallen, zedendelicten en diefstallen. Als jongen kreeg hij al jeugd-tbs opgelegd. Uit rapporten van gedragsdeskundigen blijkt dat de man op jonge leeftijd uit huis gehaald werd omdat zijn zwakzinnige moeder niet voor hem kon zorgen en zijn vader alcoholist was.

Zorgwekkende en gevaarlijke persoonlijkheidsstoornis

Door zijn jeugd is er bij de man zorgwekkende en gevaarlijke persoonlijkheidsstoornis ontstaan, aldus de officier van justitie. Omdat de man zelf niet mee wil werken aan behandeling, is een gedwongen opname in een tbs-kliniek de enige manier om de maatschappij tegen hem te beschermen. "De veiligheid voor de samenleving staat voorop", vatte de officier van justitie zijn eis samen.

De advocaat van de Hengeloër pleitte voor vrijspraak in de poging tot overval op cafetaria De Riet. Ook gaf hij aan dat zijn cliënt niet wil meewerken aan een tbs-behandeling. De geëiste gevangenisstraf is te hoog, als de rechtbank alles bewezen acht dan moet een straf tussen de vier en zes jaar voldoende zijn, gaf de advocaat aan. De rechtbank behandelt dinsdag ook de strafzaak tegen een medeverdachte. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de overval op De Violier en het tankstation in Zutphen. Hij zou de vluchtauto bestuurd hebben.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.