nieuws

Duizenden ondernemers in de problemen door renteswaps

Een groot aantal kleine ondernemers zit in ernstige financiële problemen omdat ze vlak voor de crisis een renteswap hebben afgesloten.
Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Alleen al in onze provincie zijn naar schatting duizenden ondernemers de dupe van de zogenaamde renteswaps. Die swaps werden vlak voor de crisis door banken verkocht als manier om van een variabele- een vaste rente te maken. De banken beloofden het risico van een stijgende rente over te nemen maar lijken de nadelen van de constructie verzwegen te hebben.

Failliet door renteswap

Het belangrijkste nadeel voor de ondernemers is dat ze nu vast blijken te zitten aan de renteswaps. Als een ondernemer zijn lening versneld af wil lossen of zijn bedrijf probeert te verkopen dan worden hij geconfronteerd met torenhoge boetes en afkoopsommen. Daarnaast hebben verschillende banken de "vaste" rente tijdens de crisis eerder al opeens eenzijdig verhoogd.
Veel ondernemers durven hun verhaal niet te doen. Eigenaar Clemens Klappe van administratiekantoor SMK Raad in Enschede doet voor een aantal gedupeerde ondernemers het woord. Volgens hem staat één van de bedrijven die hij vertegenwoordigt op de rand van een faillissement door een renteswap. "Dit bedrijf heeft 770.000 euro geleend en kan alleen onder de renteswap uit als ze een boete van 170.000 euro betalen."

Massaclaim in de maak

De AFM doet al sinds 2012 onderzoek naar de rentederivaten en concludeerde eerder al dat de banken ondernemers beter op de risico's hadden moeten wijzen. Een Brabantse melkveehouder is één van de weinige ondernemers die naar de rechter is gestapt. Daarbij is de Rabobank veroordeeld tot het betalen van een boete van 170.000 euro omdat de bank de melkveehouder niet goed genoeg op de risico's heeft gewezen.
Een speciaal opgerichte stichting probeert nu zoveel mogelijk gedupeerde ondernemers bij elkaar te brengen om een vuist te kunnen maken naar de banken. De Stichting Renteswap heeft in een week tijd honderd aanmeldingen gekregen. Volgens initiatiefnemer Dick Blok is het de bedoeling om eerst met de banken in gesprek te gaan en als dat niet helpt een grote rechtszaak tegen de banken te beginnen.
RTV Oost zoekt gedupeerde ondernemers
De nieuwsredactie van RTV Oost wil graag in contact komen met ondernemers die door een renteswap in de financiële problemen zijn gekomen. Neem contact op met Tom van 't Einde: t.vanteinde@rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.