nieuws

Celstraffen en vrijspraak in zaak groepsverkrachting Zwolle

Celstraffen en vrijspraak voor groepsverkrachting
Celstraffen en vrijspraak voor groepsverkrachting
Vijf verdachten van een groepsverkrachting vorig jaar september in Zwolle zijn veroordeeld tot celstraffen van zes tot zestien maanden. Twee mannen zijn vrijgesproken.
De rechtbank vindt bewezen dat de vijf Zwollenaren seks hebben gehad met een meisje dat toen 15 was. Het meisje is naar het huis van de oma van één van hen gebracht. Daar is ze verkracht door vier jongemannen, de vijfde heeft alleen ontucht gepleegd. Vier verdachten moeten het meisje een schadevergoeding betalen van 4.000 euro, de vijfde 500 euro.

'Laten leiden door driften'

Volgens de rechtbank hebben de vijf in de leeftijd van 17 tot en met 21 jaar zich laten leiden door hun eigen driften en zijn ze zo de belangen van het meisje totaal uit het oog verloren. Dat is voor de rechtbank een verklaring maar geenszins een excuus. Van de twee mannen die zijn vrijgesproken vindt de rechtbank het niet bewezen dat ze in het huis waren of het meisje hebben verkracht.
Tegen de vijf jongemannen zijn twee weken celstraffen tot drie jaar geëist. In de meeste gevallen heeft de rechtbank laten meewegen dat ze jong zijn, nog nooit eerder voor dit soort feiten met justitie in aanraking zijn gekomen en dat ze geen fysiek geweld hebben gebruikt. Wel was sprake van dwang.

Angst tijdens urenlange verkrachting

Het 15-jarig meisje is vorig jaar september door één van de jongens naar het huis van zijn oma aan de Kastanjelaan gebracht waarna de jongen zijn vrienden heeft opgeroepen daar ook te komen voor seks met haar. De verkrachting en ontucht heeft uren geduurd. Het minder begaafde meisje was bang en durfde geen weerstand te bieden; ze was in een slaapkamer in een onbekend huis met een groep onbekende jongemannen die een voor haar onbekende taal spraken.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.