nieuws

Verrotte boom aan Museumlaan Enschede, rest mogelijk sneller gekapt

Bloeiende bomen Museumlaan in mei 2013
Bloeiende bomen Museumlaan in mei 2013
De exotische bomen aan de Museumlaan in Enschede worden hoogstwaarschijnlijk sneller vervangen dan de gemeente zich had voorgenomen. Eén van de 104 blauwe paulownia's is kort geleden gekapt omdat die van binnen helemaal verrot was en dreigde om te vallen.
Voor de gemeente Enschede was dat reden om boomtechnisch adviesbureau Cobra in te schakelen voor onderzoek van de andere bomen. Het bureau heeft bij enkele bomen een zogenoemde trekproef uitgevoerd. De resultaten daarvan zijn over enkele weken bekend. "Het mag niet gebeuren dat er ineens een boom omvalt," zegt verantwoordelijk programma-manager Van Zwol van de gemeente Enschede. 

Bomen gaan langzaam dood

De bomen zijn er bij de inrichting van de Museumlaan enkele jaren geleden neergezet vanwege de blauwe bloemenzee in het voorjaar. Ze zouden de architectonisch hoogstaande wijk nog meer cachet moeten geven, maar bloeien niet of nauwelijks.
Onderzoek vorig jaar heeft duidelijk gemaakt dat de bomen langzaam doodgaan. De grond is te dicht voor de bomen; water kan niet weg en de bomen kunnen niet goed wortelen waardoor ze bij harde wind zelfs dreigen om te waaien. Op basis daarvan concludeerden experts dat de bomen nog vijf tot tien jaar te leven hebben. Ze zouden over vier jaar in fases worden vervangen.
Na de ontdekking van de verrotte boom is het voor de gemeente wel duidelijk dat die vijf tot tien jaar niet gehaald worden. Mogelijk moeten ze sneller vervangen worden en misschien alsnog in één keer. "Ik verwacht niet dat daar geld voor is", aldus de verantwoordelijk manager van de gemeente, "maar als er een onveilige situatie is ontstaan, moeten we toch actie ondernemen."

Te veel aandacht voor uiterlijk, niet voor beheer

Zij constateert dat bij de wederopbouw van de wijk Roombeek in Enschede er meer aandacht is geweest voor uiterlijk en snelheid dan voor beheer en onderhoud. "Er lag veel druk op de projecten in Roombeek en in die tijd was er meer geld beschikbaar dan nu en was de aandacht voor de langere termijn wat minder. Dat krijg je dan toch weer terug." De bomen kostten zo'n duizend euro per stuk.
Volgens de manager komen er geen blauwe paulownia's meer voor in de plaats. Welke bomen de Museumlaan in de toekomst gaan sieren is nog bepaald.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.