nieuws

TwenTaal: 'Twentse gemeenten moeten een keer per jaar vergaderen in dialect'

Voorzitter Bert Groothengel maakt zich sterk voor de streektaal
Voorzitter Bert Groothengel maakt zich sterk voor de streektaal
Stichting TwenTaal wil dat alle Twentse gemeenten minimaal een keer per jaar een raadsvergadering houden in het Twents. Om dat te bereiken heeft de stichting een petitie gestuurd naar de Twentse gemeenten. De gemeente Rijssen–Holten krijgt de petitie niet. Deze gemeente vergadert jaarlijks in maart in het dialect.
Stichting TwenTaal wil dat de bestuurders van de gemeenten in Twente laten zien en horen dat zij het belang inzien van de streektaal. "Een groot deel van de Twentenaren gebruikt dagelijks de streektaal als voertaal", beargumenteert voorzitter Bert Groothengel van TwenTaal. "Het gebruik van de streektaal in een raadsvergadering ondersteunt die mensen in Twente waarvoor het Twents de dagelijkse taal is."
Volgens de stichting heerst er veel onkunde en onbegrip over streektaal. "Er zijn mensen die vinden dat streektaal alleen geschikt is voor thuis, het voetbalveld en de kroeg. Daarmee krijgt de streektaal als minderheidstaal de status van minderwaardige taal. Onterecht, vinden wij", zegt Groothengel. "De raadsvergaderingen in de gemeente Rijssen-Holten bewijzen dat vergaderen, discussiëren en het nemen van besluiten heel goed mogelijk is in de taal van de streek."

In verschillende verkiezingsprogramma’s voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen werd veelal gebruik gemaakt van het Twents om de politiek dichter bij de burger te brengen. Een zeer positieve ontwikkeling, vindt TwenTaal. "Nu de volgende stap: een gemeenteraadsvergadering met als voertaal Twents."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.