nieuws

Natuurmonumenten verzamelt ruim 16.000 bezwaren tegen luchthaven Twente

Natuurmonumenten heeft in twee weken tijd 16.458 bezwaren tegen de komst van Luchthaven Twente ingezameld. Dat maakte de vereniging bekend. Vandaag sluit de termijn waarbinnen zienswijzen op het ontwerp-luchthavenbesluit kunnen worden ingediend.
Naast Natuurmonumenten hebben een nog onbekend aantal particulieren, actiegroepen en omliggende gemeenten bezwaren ingediend tegen het luchthavenbesluit van staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

Kappen van duizenden bomen

Natuurmonumenten kwam in actie, nadat een plaatselijke actiegroep had ontdekt dat het luchthavenbesluit voorschrijft dat duizenden bomen in de omgeving van het vliegveld gekapt moeten worden, omdat ze te hoog zijn voor de aanvliegroutes.
Dat was voor de omliggende gemeenten Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Hengelo eveneens reden om de aanvankelijke steun in te trekken en bezwaar te maken. Ook de gemeente Enschede en de provincie Overijssel, twee van de drie partners in projectorganisatie ADT, besloten deze week een zienswijze tegen de bomenkap in te dienen.

Versoepelen van regels

Volgens ADT zou Mansveld van plan zijn om de regels voor bomenkap te versoepelen, zodat maar 'enkele honderden bomen' moeten verdwijnen. Eind mei zou het ministerie met exacte aantallen komen. ,,Het ministerie zwijgt tot nu toe hierover, dus we hebben geen enkele garantie'', aldus Natuurmonumenten en regionale actiegroepen.
Natuurmonumenten is één van de beheerders van natuurgebieden rondom de voorgenomen luchthaven. Volgens de vereniging zouden monumentale bomen en zeldzame planten en dieren moeten wijken voor het vliegveld.

Regionale burgerluchthaven

ADT wil op het voormalige militaire vliegveld bij Enschede een regionale burgerluchthaven ontwikkelen. Dat zou volgens ADT ongeveer 2000 banen opleveren, maar een onderzoek wees uit dat dat cijfer sterk is geflatteerd en dat het maar om enkele honderden banen gaat. Veel bezwaarmakers hebben ondertussen ook grote twijfels over de geluids- en milieuoverlast. Het vliegveld zou in 2016 operationeel kunnen zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.