nieuws

Eis 2,5 jaar voor afpersen ABN Amro Hengelo met bommelding

Voor de rechtbank in Almelo is een gevangenisstraf van 2,5 jaar geëist tegen een man die vorig jaar de ABN AMRO-bank in Hengelo probeerde af te persen met een bommelding.
De man, een Nederlander die in het Duitse Neuenkirchen woont, zou op 2 mei vorig jaar sms-berichten hebben gestuurd naar de directeur van de bank. Daarin schreef de man dat er een bom verstopt was bij de bank. Die bom zou niet afgaan als een een groot geldbedrag werd achtergelaten op een locatie aan de Bataafse Kamp in Hengelo.

Grootschalige politie-inzet

De directeur schakelde meteen de politie in, die grootschalig inzette. De Explosieven Opruimingsdienst zocht in de bank naar de bom, onderhandelaars zaten klaar om het gesprek aan te gaan met de verdachte en een politieman in burger reed in de auto van de bankdirecteur naar de afgesproken plek en liet daar een pakketje met geld achter. Het pakketje werd in de gaten gehouden, maar er kwam niemand opdagen om het op te halen.
De zaak werd opgelost dankzij 'ouderwets recherchewerk', zei de officier van justitie vandaag. Onderzoek wees uit dat de telefoonkaarten waarmee de berichten waren verzonden afkomstig waren van een tankstation in Hengelo. De beelden van de beveiligingscamera werden vertoond op tv en leverden een tip op. De 53-jarige verdachte werd in november aangehouden en kwam begin dit jaar naar Nederland. Daar ontkende hij bij de politie dat hij de berichten had verzonden.

Afpersing na tegenslagen

Voor de rechtbank vandaag legde de man een bekennende verklaring af. Hij vertelde de rechtbank dat hij door een hele serie van tegenslagen in zijn privéleven in financiële problemen was gekomen. Nadat hij de dreigende berichten verzonden had kreeg hij spijt, vertelde de man, en was hij teruggereden naar zijn huis in Duitsland. Bij huiszoeking werd de computer van de man in beslag genomen. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de man enige weken later gezocht heeft naar Duitse banken.
Volgens de officier van justitie was de man op zoek naar informatie om opnieuw een afpersing te plegen. De man heeft een strafblad. In 2008 zou hij zijn broer nog voor 30.000 euro hebben willen afpersen. Het OM besloot indertijd niet tot vervolging over te gaan.

Inzet heeft handenvol geld gekost

De officier van justitie is van mening dat er sprake is van afpersing. De impact van de dreigementen was erg groot, zei hij. Niet alleen werd de bank ontruimd, ook de directe omgeving had last van de gebeurtenis. Los daarvan heeft de grootschalige inzet handenvol geld gekost.
Of die kosten nog verhaald gaan worden op de man is onduidelijk. De officier van justitie zei daar in zijn requisitoir niets over. De advocate van de man vond niet bewezen dat het tot een afpersing was gekomen en vroeg daarvan vrijspraak. Over twee weken wijst de rechtbank vonnis.

De letterlijke tekst van de verzonden sms-berichten:

Dit is een overval. Lees volgende sms berichten zcrguldig! En geen politie waarschuwen! We hebben een bom in hengelo geplaatst en zullen deze tot ontploffing brengen als u niet meewerkt!! Het is ons te doen om de inhoud an de kluis beurstraat. Nogmaaals: GEEN POLITIE!!
Burdel het geld uit de kluis in plastic en verpak dit in een dubbele niet doorschijnende vuilniszak. Scheep ons niet af met een schijntje! Wij willen alles! NB Echtheid wordt gecheckt! Geen elektronica! Geen gemerkte biljetten! Alles wordt gecontroleerd! Vergeet niet dat er mensenlevens op het spel staan!

Om 11 uur precies krijgt u bericht hoe de overdracht gaat verlopen... Wij onderhandelen niet! Wij controleren op politieactiviteit. Hou het stil en wees rustig. Dan gebeuren er geen dingen waar we allemaal spijt van krijgen.
Wacht op instructies. U zelf neemt uw eigen auto, en wees startklaarl Het geld wordt overigens door een loopjongen opgepikt1 die ons niet kent en tevoren instructie heeft ontvangen. Nadat wij alles gechekt hebben krijgt u details van de locatie en pincode van de bom. Tot dat moment GEEN POLITIE in kennis stellen.
Ga rechtsaf vanaf de parkeerplaats richting enschedesestr. Wacht bij de bibliotheek op uw volgende instructie.
Ga rechtdoor, bataafse kamp. Tot aan de school, en keer bij nuimer 3. Rij achteruit tot aan de paaltjes, deponeer daar de vuilniszak, en rij rustig weg naar enschede ns station.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.