nieuws

Politie waarschuwt voor babbeltrucs, al 18 zaken dit jaar in onderzoek

Babbeltruc
Babbeltruc
De politie waarschuwt met name ouderen in de regio voor berovingen met behulp van zogeheten babbeltrucs. De politie meldde donderdag onderzoek te doen naar achttien babbeltrucs die dit jaar in heel Twente hebben plaatsgevonden. De buit bestaat voornamelijk uit geld en sieraden.
Beroving door een babbeltruc komt volgens de politie steeds vaker voor: onbekenden bellen aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of medewerkers van een zorginstelling.

Geen eenduidige signalementen

De dieven opereren volgens de politie in wisselende samenstellingen. Vaak zouden het twee nette dames zijn die zich uitgeven als medewerkers van een zorginstantie die de woonsituatie komen controleren, of een wat oudere vrouw met een jongere vrouw die vragen of ze het huis even mogen bekijken omdat zij een vergelijkbare woning toegewezen hebben gekregen. Babbeltrucs vinden niet alleen ‘s avonds plaats. Een groot deel van de babbeltrucs heeft volgens de politie overdag plaatsgevonden.

De politie probeert de daders te achterhalen en vraagt mensen die met babbeltrucs te maken hebben zich te melden. De politie vraagt mensen goed te kijken naar het uiterlijk van onbekende bezoekers en kentekens van betrokken voertuigen en dit te noteren voor de zekerheid. Daarnaast doet de politie een beroep op kinderen en andere familieleden om bij hun ouders deze praktijken onder de aandacht te brengen en eens te vragen hoe zij omgaan met bezoek van onbekende mensen.

Tips van de politie

  • Kijk voor u uw deur open doet eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
  • Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.
  • Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder, of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
  • Medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij en zelfs de thuiszorg komen nooit onaangekondigd bij u aan de deur. Zij maken altijd vooraf een afspraak!
  • Vraag bij twijfel om een legitimatie, ook als de persoon zegt namens de gemeente, een bedrijf of een instelling te komen. Indien u dan nog twijfelt aan diens goede bedoelingen, is het verstandig om vóór dat u de persoon binnenlaat ter controle te bellen naar het betreffende bedrijf of instantie.
  • Personen die zich niet kunnen of willen legitimeren, laat u gewoon niet binnen. Als u het niet vertrouwt, bel dan direct de politie via telefoonnummer 112 en geef het signalement door van de persoon die aan de deur stond.
  • Geef nooit uw bankpas en/of pincode af. Ook niet aan medewerkers van de bank of politie.
  • Voelt u direct wantrouwen tegen onbekende bezoekers en/of zijn de daders zijn nog in de buurt, bel dan direct de politie via alarmnummer 112.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.