nieuws

Zes koeien dood door lek in zoutholte Gronau, GroenLinks Enschede bezorgd

In Epe bij Gronau zijn zes koeien ziek geworden na het drinken van water dat vervuild was met olie. Waarschijnlijk is de olie gelekt uit een zoutcaverne waar de ruwe olie ligt opgeslagen.
De koeien zijn deze week geslacht. Op meerdere plekken komt nu olie aan de oppervlakte, zo meldt de Grafschafter Nachrichten. In Gronau is inmiddels een onderzoek gestart naar een mogelijk lek in een zoutholte met ruwe olie. 
Plannen om op die manier olie op te slaan zijn er ook in Enschede bij industriegebied Marssteden. Onder andere de GroenLinks-fractie van deze stad is al jaren bezorgd over de veiligheid en het milieu. Nu het net over de grens mis is gegaan heeft de partij donderdag schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. De partij wil dat het stadsbestuur zich in Den Haag sterk maakt om de plannen voor de olieopslag in de zoutholtes van tafel te vegen.
Volgens Robin Wessels van GroenLinks in Enschede zou vorig jaar tijdens een presentatie zijn gezegd dat olie-opslag in zoutholtes veilig is, maar daar heeft hij nu grote twijfels bij. Ook Vincent Mulder van de SP in Hengelo maakt zich zorgen. "Als het waar is dat de ontsnapte olie uit de zoutholtes bij Gronau ontstaan is door een lek in de opslag, willen wij dat de plannen die nu in Enschede liggen tijdelijk stop worden gezet, totdat er meer bekend is over de veiligheid."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.