nieuws

2,5 miljoen euro van Rusland voor hoogleraar Universiteit Twente

Alexander Gobulov
Alexander Gobulov
Alexander Golubov van de Universiteit Twente (UT) heeft een geldbedrag van circa 2,5 miljoen euro toegekend gekregen van de Russische overheid. Met het geld moet een nieuw laboratorium opgezet worden bij het Moscow Institute of Physics and Technology, een hoog aangeschreven Russische technische universiteit.
Golubov is sinds 1998 werkzaam aan de Universiteit Twente. Met het geld dat Golubov ontvangt moet hij toponderzoekers uit het buitenland aantrekken en een impuls geven aan de Russische wetenschap. In het nieuwe laboratorium wordt straks onderzoek gedaan naar 'topologische kwantumverschijnselen in supergeleidende hybride systemen'.

"Opdracht ook goed nieuws voor UT"

Het geld wordt toegekend voor een periode van drie tot vijf jaar. Na deze periode is het de bedoeling dat het lab volledig zelfstandig kan functioneren. Golubov blijft werkzaam aan de UT, maar zal desondanks regelmatig afreizen naar Rusland.
Volgens Golubov is zijn opdracht ook goed nieuws voor de UT. "Het geeft ons de mogelijkheid om gebruik te maken van de faciliteiten in het lab en om studenten en onderzoekers uit te wisselen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.