nieuws

Olielek Duitse Amtsvenn heeft geen gevolgen voor Aamsveen bij Enschede

Het olielek in het Duitse natuurgebied Amtsvenn bij Enschede heeft geen gevolgen voor de natuur in het Aamsveen. Dat zegt gebiedsbeheerder Koster van Landschap Overijssel, de eigenaar van het Aamsveen.Â
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, grenzen het Amtsvenn en Aamsveen niet aan elkaar. Volgens Koster zit daar zeker vier kilometer natuur van het Hündfelder Moor tussen en is daarmee het risico dat de olie doorsijpelt naar Nederlandse bodem niet aan de orde. Bovendien stroomt er volgens Koster geen water van het Duitse naar het Nederlandse natuurgebied; de waterstroom is juist omgekeerd. "Het is niet schadelijk voor ons, maar natuurlijk wel voor de natuur in het Duitse grensgebied," aldus de gebiedsbeheerder, "het kan heel ernstig uitpakken."

'Geen reden tot paniek'

Hij heeft zich over het olielek laten informeren door de Duitse autoriteiten. Die hebben Landschap Overijssel niet uit eigen beweging ingelicht over het olielek. "Dat zouden ze zeker wel doen als sprake zou zijn van reden tot paniek," verklaarde een woordvoerder van Landschap Overijssel eerder deze week.
Het lek kwam eerder deze week aan het licht toen zes koeien vergiftigd raakten door het drinken van water. Dat water bleek vervuild met olie. De koeien zijn geslacht.

'Leiding niet lek, zoutholtes wel'

Naar nu blijkt komt op die plaatsen in het Eper Amtsvenn de olie omhoog. De olie komt waarschijnlijk uit een grot die is ontstaan door zoutwinning en nu wordt gebruikt voor de opslag van olie. Aanvankelijk dachten de Duitse autoriteiten dat er een lek zat in de olieleiding Van Ochtrup naar de opslag maar dat is volgens de lokale media hoogstwaarschijnlijk niet het geval. In februari werd er opeens minder druk gemeten in de grot, maar volgens specialisten was dat niet iets om ongerust van te worden.

Met behulp van een politiehelikopter is vanmorgen geprobeerd een beter beeld te krijgen van het verontreinigde gebied. Het gebied is hermetisch afgesloten. Tijdens de paasdagen wordt er koortsachtig doorgewerkt om de oorzaak te achterhalen en te verhelpen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.