nieuws

PEC Zwolle wint KNVB-beker na weergaloze zege op Ajax

PEC Zwolle heeft zondag voor een enorme stunt gezorgd en ten koste van Ajax voor het eerst in de historie de KNVB-beker gewonnen. In de Rotterdamse Kuip won PEC Zwolle met maar liefst 5-1 van de landskampioen.
De wedstrijd begon sensationeel. Al na dertig seconden werd het duel door scheidsrechter Bas Nijhuis uit Enschede stilgelegd, nadat supporters van Ajax meerdere rookbommen en fakkels op het veld gooiden. Nadat de rook was weggetrokken, besloot Nijhuis de wedstrijd weer te hervatten.
PEC Zwolle kende een moeilijke start en stond al na twee minuten op achterstand. Ricardo van Rhijn legde van ruim twintig meter aan en zag de bal op fraaie wijze via de onderkant van de lat in het doel verdwijnen, 0-1. Supporters van Ajax gooiden daarna opnieuw vuurwerk op het veld. Nijhuis dirigeerde de spelers naar de kant en besloot het duel tijdelijk te staken.
Na een afkoelingsperiode van een kwartier werd de wedstrijd in de Rotterdamse Kuip hervat. PEC Zwolle kwam duidelijk sterker uit de kleedkamer en zette Ajax meteen vast. Al snel kwam de ploeg van trainer Ron Jans op gelijke hoogte via Ryan Thomas, die eerst goed Van Rhijn uitkapte en de bal daarna via de voet van Niklas Moisander in het doel zag verdwijnen. Vier minuten na de gelijkmaker kwam PEC Zwolle zelfs op voorsprong. Een vrije trap van Maikel van der Werff belandde op de paal, waarna Thomas de rebound binnenschoot, 2-1.
Ajax was duidelijk van slag, terwijl PEC Zwolle goed bleef voetballen. Na twintig minuten kwamen de Zwollenaren zelfs aan een derde treffer. Kamohelo Mokotjo zette Guyon Fernandez met een prachtige steekpass vrij voor Kenneth Vermeer. Fernandez faalde niet oog in oog met de Ajax-doelman en tekende voor de 3-1. De spits van Zwolle was na 33 minuten ook verantwoordelijk voor de 4-1. Na een voorzet van Bram van Polen tekende Fernandez met een fraaie kopbal voor de 4-1. Ajax probeerde het nog wel, maar was niet gelukkig in de afwerking. Een schot van Bojan verdween via de vingertoppen van Boer op de lat.
In het tweede bedrijf hoopte Ajax het tij te keren, maar PEC Zwolle maakte al snel een einde aan de illusies. Bram van Polen schoot de 5-1 binnen, nadat een corner bleef hangen in het strafschopgebied. Ajax was geknakt en PEC Zwolle kon de score verder uitbreiden, maar was slordig in de afwerking. De ploeg van trainer Ron Jans kwam niet meer in de problemen, waardoor het voor eerst in de historie de beker pakt. Door de winst heeft Zwolle zich geplaatst voor de play-offronde van de Europa League en staat het komend seizoen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.
PEC Zwolle - Ajax 5-1 (4-1)
0-1 Van Rhijn (3)
1-1 Thomas (7)
2-1 Thomas (11)
3-1 Fernandez (20)
4-1 Fernandez (33)
5-1 Van Polen (50)
Arbiter: Nijhuis
Geel: Van Polen (PEC Zwolle) en Blind (Ajax)
PEC Zwolle: Boer, Van Polen, Van der Werff, Broerse (Lachman/71), Van Hintum, Saymak (Narsingh/64), Mokotjo, Drost, Klich, Thomas, Fernandez (Gravenbeek/83).
Ajax: Vermeer, Van Rhijn, Moisander (Poulsen/54), Denswil, Boilesen, Klaassen, Blind, Serero, Schöne (Kishna/80), Bojan (De Sa/54), Sigthorsson.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.