nieuws

Gemeente en provincie: geen poortjes op station Zwolle

Station Zwolle
Station Zwolle
ProRail en de NS moeten stoppen met de voorbereidingen voor OV-chippoortjes in de nieuwe reizigerstunnel op station Zwolle. Dat betogen het stadsbestuur van Zwolle en gedeputeerde staten in een brief aan staatssecretaris Mansveld.
In de brief pleiten de burgemeester en wethouders van Zwolle samen met gedeputeerde staten voor een gesprek tussen alle partijen. Tot die tijd willen Zwolle en de provincie dat de voorbereidingen voor de poortjes niet verder gaan.

Gemeenteraad beslist

Begin april zegde de staatssecretaris na een motie van de Tweede Kamer toe dat de afsluiting van stations met poortjes - een wens van de NS - maatwerk moet zijn en dat de gemeenteraad daarover beslist.
ProRail werkt op dit moment in opdracht van het ministerie aan de verbreding van de reizigerstunnel onder het station. De ruwe bouwwerkzaamheden zijn klaar, nu volgt de afwerking en inrichting. Volgens de briefschrijvers zien de NS en ProRail het plaatsen van de poortjes als een min of meer vaststaand gegeven.

Door poortjes geen 24-uurs verbinding

Zwolle en de provincie zijn daar niet blij mee: zij zien de poortjes als een belemmering voor voetgangers die van de ene naar de andere kant van het station willen. De stationstunnel vormt voor voetgangers een belangrijke verbinding tussen de noord- en zuidkant van het station. De lokale politiek wil daarom dat mensen er 24 uur per dag gebruik van kunnen maken.
In de brief wordt opgeroepen voor een gesprek tussen de partijen om te voorkomen dat er later kosten ontstaan. Als de poortjes toch geplaatst worden kan het zijn dat ze later weggehaald moeten worden of dat er alsnog een voetgangerstraverse aan de westkant van het station moet worden aangelegd om aan de politieke wens van een 24-uurs toegankelijke voetgangersverbinding toe te komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.