nieuws

Huizenprijzen in Overijssel toch nog omlaag, ondanks opleving woningmarkt

Te koop
Te koop
Alle 'positieve signalen' en 'lichtpuntjes' ten spijt, zijn de huizenprijzen in Overijssel toch weer gedaald. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de gemiddelde verkoopprijs in de provincie vergeleken met dezelfde periode vorig jaar toch nog met 1 procent, meldt het CBS.
Toch is het CBS wel positief gestemd, ondanks deze daling: De laatste jaren gingen de prijzen namelijk steevast veel harder omlaag. Die 1 procent is de mildste daling in drie jaar tijd voor de Overijsselse huizenmarkt en bovendien zijn de prijzen van nu wel iets hoger dan in het vierde kwartaal van 2013.
Dat het CBS toch liever vergelijkt met de cijfers van een jaar eerder, is om seizoensinvloeden uit te sluiten, zoals het voorjaar dat elk jaar -ook in slechte jaren- zorgt voor een relatieve opleving van de huizenmarkt.
Wie momenteel in Overijssel zijn huis wil verkopen, doet dat momenteel voor ongeveer dezelfde prijs als waarin het huis medio 2002 te koop stond. Toen was het prijspeil voor het laatst te vergelijken met nu.
Daarna steeg het tot begin 2008, om sindsdien -zes jaar lang inmiddels- onafgebroken te dalen. De ongelukkige die in 2008 een huis kocht en nu moet zien te verkopen, moet in Overijssel rekenen op een verlies van zo'n 18 procent.
Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.