nieuws

Noord-Holland, Utrecht en Flevoland willen niet verder als superprovincie

Superprovincie
Superprovincie
De provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland willen niet verder met de fusie tot één superprovincie. Ze missen visie. Dat gaven de drie commissarissen van de Koning dinsdagavond aan op een persconferentie.
De fusie werd in het regeerakkoord aangekondigd, maar is voorlopig uitgesteld tot 2016. Al maanden is het kabinet in gesprek met de provincies over het uitbreiden van de taken voor de nieuwe provincie, bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur en ruimtelijke ordening. Maar dat overleg is mislukt: de provincies vinden dat het kabinet onvoldoende visie heeft over de noodzaak tot fuseren.

'Geen fusie zonder visie'

"Er is geen begin van een visie. Geen fusie zonder visie. Wij zullen de Staten, onder het motto 'zo niet', voorstellen niet akkoord te gaan", zei de Noord-Hollandse commissaris Johan Remkes. "Discussie is wat ons betreft over. Zoals het wetsvoorstel er nu ligt, krijgt het niet onze steun", voegde hij eraan toe.
De samenvoeging stuit al op tegenstand sinds het plan werd gelanceerd door minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Het kabinet wil met de fusie zorgen voor een simpeler bestuur. Een woordvoerster van de minister wilde niets zeggen over het overleg tussen de kabinetsdelegatie en de drie provincies.
De gemeenten Dronten, Noordoostpolder en Urk hebben vorig jaar hun rol in de superprovincie overwogen. Gevolg was dat Noordoostpolder en Dronten zich liever bij Overijssel aan zouden willen sluiten, Urk gaf de voorkeur aan een plek in de nieuwe fusieprovincie.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.