nieuws

Celstraffen geëist voor mislukte overval geldautomaat Hengelo

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo
Voor de rechtbank in Almelo is een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist tegen een man uit Hengelo. De Hengeloër zou op 18 januari geprobeerd hebben om een man te beroven bij een pinautomaat aan de Oelerweg in Hengelo. Tegen een medeverdachte werd een onvoorwaardelijke celstraf geëist die gelijk is aan het voorarrest en een voorwaardelijke celstraf van een jaar.
De beroving mislukte, omdat het slachtoffer niet onder de indruk was van de dreigende woorden en het - naar later bleek defecte - gaspistool dat op hem werd gericht. Met een beweging trok hij de bivakmuts van het hoofd van de overvaller en met zijn andere hand greep hij het wapen.

Klappen met afgepakt wapen

Toen de overvaller ervandoor ging, gaf het slachtoffer de medeverdachte klappen met het afgepakte wapen. De eerste overvaller, de hoofdverdachte, werd al snel na de poging tot afpersing aangehouden in de buurt. De medeverdachte werd niet veel later aangehouden.

Voor de rechtbank vertelde de hoofdverdachte dat hij in geldnood zat. Op de avond van de beroving hadden de twee verdachten onder invloed van drank besloten om iets te doen om aan geld te komen. Dat ze uiteindelijk bij de geldautomaat terechtkwamen, was geen vooropgezet plan, vertelde de man de rechters. De medeverdachte zegt dat hij voor de daadwerkelijke bedreiging al was afgehaakt, omdat hij het psychisch niet aankon. Zijn advocaat pleitte dan ook voor zogeheten vrijwillige terugtred en vroeg de rechtbank om vrijspraak.

Slachtoffer zou verhaal hebben gehaald bij familieleden

Bijzonder aan deze zaak is dat het slachtoffer na het hele gebeuren verhaal gehaald zou hebben bij familieleden van een van de verdachten. Of hij daarvoor vervolgd wordt, is niet duidelijk. Zijn advocaat gaf eerder aan dat de man alleen wat gevonden spullen wilde terugbrengen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.