nieuws

Tegeltableau uit koninklijke badkamer te zien op expositie in Deventer

Deel tegeltableau van koninklijke badkamer
Deel tegeltableau van koninklijke badkamer
Het Historisch Museum De Waag in Deventer krijgt voor de tentoonstelling over de kunstenaarsfamilie Bokhorst een koninklijk tegeltableau in bruikleen. Het is een decoratie van 95 tegeltjes uit de badkamer van koningin Wilhelmina op paleis Noordeinde.
Het tegeltableau is geschilderd door Engelbart Bokhorst toen hij werkzaam was voor de firma Rozenburg in Den Haag. De plateelbakkerij vervaardigde de decoratie voor de badkamer van Paleis Noordeinde rond 1890. Rozenburg maakte in totaal twaalf tegeltableaus waarmee de badkamer van koningin Wilhelmina werd versierd.

55 kilo

In het werkorderboek van de firma wordt de fabricage van de tegels genoteerd onder de titel 'Badkamer der koningin'. Op vijf tegeltableaus van elk 95 tegels waren, naast elkaar ingemetseld, diverse vogels, planten en struiken afgebeeld. Engelbart, toen amper twintig jaar, schilderde op naturalistische wijze een pauw.
De tableaus werden echter al snel na de plaatsing weer verwijderd. Het deel met de pauw is sinds 1985 eigendom van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het museum heeft voor het bruikleen aan Deventer de 95 tegels samengevoegd tot een 55 kilo wegend tableau van 3 meter hoog en 80 centimeter breed.
Het is de eerste keer dat de voorstelling voor het publiek wordt geëxposeerd. De tentoonstelling is van 24 mei tot en met 14 september te zien in De Waag in Deventer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.