nieuws

Asielzoeker onder toezicht pleegt zelfmoord in Schalkhaar

AZC Schalkhaar
AZC Schalkhaar
Een Armeense asielzoeker die onder toezicht stond van de Nederlandse overheid heeft vorige week zelfmoord gepleegd tijdens zijn verblijf in het asielzoekerscentrum in Schalkhaar. Dat heeft de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) bevestigd, zo meldt de NOS
De man had volgens zijn advocaat een zware psychiatrische stoornis, maar sinds zijn aankomst in december geen enkele psychiatrische begeleiding gekregen. Volgens de IND is hij op meerdere momenten gezien door onafhankelijke medici en oordeelden zij dat er geen reden was voor acute opname. Na aandringen van de advocaat werd de man overgeplaatst naar het asielzoekerscentrum Schalkhaar waar intensieve begeleidende opvang voor asielzoekers beschikbaar is. Maar anderhalve week geleden pleegde de man zelfmoord in het bos bij het asielzoekerscentrum.
De advocaat zegt dat de man aan waanideeën leed. Het stond volgens haar niet vast dat de zelfmoord voorkomen had kunnen worden. De IND wilde de Armeense man uitleveren aan Duitsland, omdat hij daar eerder asiel had aangevraagd. Volgens Europese regels moet hij dan ook terug naar dat land. Daarnaast stond de man volgens de IND daar ook al onder behandeling van artsen.

Procedure tot uitlevering liep nog

De Armeniër was Duitsland juist ontvlucht vanwege de waanideeën, die daar volgens zijn advocaat steeds sterker werden. In Nederland voelde hij zich rustiger. Er liep nog een beroepszaak over de mogelijke uitlevering aan Duitsland. De advocaat kreeg in maart gelijk van de rechter dat de man niet uitgeleverd mocht worden. De IND ging daartegen in beroep. Het is niet meer tot een nieuwe zitting gekomen.

IND ligt onder vergrootglas na incidenten

De IND ligt sinds de zelfmoord van Russische activist Aleksandr Dolmatov onder een vergrootglas. Na dat incident beloofde staatssecretaris Teeven dat het asielbeleid humaner zou worden. In augustus vorig jaar moest Teeven zich opnieuw verantwoorden voor de Tweede Kamer. Dat ging over de uitzetting van een doodziek Georgisch meisje, bij wie een dag na haar uitzetting naar Polen acute leukemie werd geconstateerd. Volgens Teeven wist de IND niet dat het meisje ernstig ziek was.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.