nieuws

Zorgen in Almelo om herdenkingsmonument Armeense genocide

De Turkse gemeenschap in Almelo maakt zich zorgen over een nieuw herdenkingsmonument in Almelo, dat moet herinneren aan de Armeense genocide 99 jaar geleden.
De Armeense genocide, waarbij in het voormalige Ottomaanse rijk ongeveer 1,5 miljoen Armeniërs omgekomen zouden zijn, is nooit erkend door Turkije. Nederland heeft de genocide in 2004 erkend, sommige landen zeggen niet genoeg bewijzen te hebben en spreken van de 'Armeense kwestie'.
De Armeense geloofsgemeenschap in Almelo is met ongeveer 3.000 leden één van de grootste in Nederland. Almelo kent ook een grote Turkse gemeenschap. Raadlid Ugur Çete uit Almelo van Lijst Cete is daarom bang dat het monument de verhoudingen op scherp zet. Op de Turkse televisie uitte hij eerder al zijn zorgen. Ook zouden Turkse Imams in het vrijdaggebed al opgeroepen hebben tot kalmte, in verband met de onthulling morgen.
De politie maakt zich geen zorgen, er zijn wel extra agenten ingezet omdat er nogal wat mensen worden verwacht bij de onthulling morgen, zo'n vijfduizend mensen uit binnen- en buitenland. Op dit filmpje is een indruk te zien van het monument:
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.