nieuws

FD: 'Faillissement Oad had met paar miljoen voorkomen kunnen worden'

Het faillissement van reisorganisatie Oad had voorkomen kunnen worden als externe geldschieters 4,25 miljoen euro op tafel hadden gelegd. Dit blijkt uit een reconstructie van het Financieel Dagblad.
De Rabobank had als eis gesteld dat de financiële positie van het bedrijf versterkt zou worden, maar het lukte Oad niet voldoende financiers te vinden. Oad zou een schuld bij de bank hebben gehad van bijna 12 miljoen euro, die na het faillissement door de curatoren van het bedrijf is ingelost.
CDA-Kamerlid Van Hijum uit Laag Zuthem vraagt zich af of de bank zich niet te streng heeft opgesteld. Van Hijum heeft eerder deze maand al kamervragen over de kwestie gesteld. Hij wil opheldering van minister Dijsselbloem van Financiën over de werkwijze van de Rabobank, die volgens hem onvoorspelbaar was. "De trieste balans is dat een familiebedrijf met 1750 werknemers ten onder is gegaan", zegt Van Hijum in de krant.

Reconstructie van faillissement

Het Financieel Dagblad heeft onder de naam "Enkele Reis Holten" een reconstructie van het faillissement gemaakt, die zaterdag als bijlage verschijnt. Hiervoor is met diverse betrokkenen gesproken. Vlak voor het faillissement, september vorig jaar, eiste de bank dat bestaande of nieuwe aandeelhouders 6,75 miljoen euro zouden inleggen om het eigen vermogen te versterken.
De familie Ter Haar kon niet verder gaan dan 2,5 miljoen euro. Het is niet gelukt om via externe geldschieters de overige ruim vier miljoen op tafel te krijgen. Onmiddellijk na het faillissement verweet Oad-directeur Julius Ter Haar de bank al zijn bedrijf te weinig tijd te hebben gegeven.

Ook bemoeienis CvdK Bijleveld

Uit de reconstructie blijkt dat ook Commissaris van de Koning Ank Bijleveld zich met de zaak heeft bemoeid. Op haar aandringen heeft Oad nog enkele dagen respijt van de bank gekregen, maar het faillissement was uiteindelijk onafwendbaar. Kamerlid Van Hijum heeft de indruk dat de bank teveel naar haar eigen belang heeft gekeken en minder naar de maatschappelijke gevolgen, zoals het ontslag van 1750 werknemers.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.