nieuws

Ommen en Hardenberg helpen ouders met gezinsdossier

Steun bij bij zorg voor kinderen
Steun bij bij zorg voor kinderen
Het Centrum voor Jeugd en Gezin in Ommen en Hardenberg start een pilot met het virtueel Gezinsdossier. Dit is een digitaal dossier waarbij ouders en zorgverleners samen het dossier beheren. Het digitale dossier moet ouders ondersteunen bij de zorg voor hun kinderen.
Het gezinsdossier is een belangrijke stap die de gemeenten Ommen en Hardenberg willen zetten in de nieuwe taken die de gemeenten krijgen op het gebied van kinderen en jeugd.
Tot december kunnen ongeveer 25 gezinnen meedoen aan de proef. De zorg voor deze gezinnen wordt bijgehouden in een gezinsdossier. Het gezin is de eigenaar van het dossier en bepaalt welke hulpverlener toegang heeft tot de informatie in het dossier. Het gezin beheert het dossier en kan alle informatie in het dossier inzien, wijzigen of verwijderen en kan ook informatie toevoegen.

Gezin staat centraal

Het gezinsdossier moet er aan bijdragen dat het gezin meer centraal komt te staan bij de zorg om de kinderen. Ouders krijgen meer zeggenschap, maar worden ook aangesproken op hun eigen mogelijkheden. Ook moet het gezinsdossier helpen bij een meer integrale werkwijze bij de zorgverleners.
Het gezin komt met een zorgvraag, vervolgens kunnen professionals samen met het gezin de meest passende ondersteuning zoeken. Bovendien is er minder tijd nodig voor intake en administratie, waardoor er meer tijd is voor de echte hulpverlening. Inmiddels zijn al enkele gezinnen geselecteerd voor deelname aan de pilot.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.