nieuws

Opknappen graf van grondlegger Staphorst van start gegaan

Het opknappen van het verpauperde graf van oud-burgemeester van Staphorst Frederik Allard Ebbinge Wubben en zijn dierbaren in Rouveen is van start gegaan. Wubben was de grondlegger van de gemeente. Hij werd in 1811 de eerste burgemeester en hij vervulde deze taak tot 1852.
Dirk Kok, oud-beheerder van de Staphorster Museumboerderij, trok in februari aan de bel. Het familiegraf van Ebbinge Wubben met zes grote zerken op de begraafplaats bij de hervormde kerk in Rouveen lag er haveloos bij. De graven van de burgemeester en zijn dierbaren, waaronder zijn vrouw en dochter, waren kapot, verzakt en onleesbaar.

"Je kent de graven niet meer terug"

Kok lichtte de gemeente in en ging zelf aan de slag. De gemeente stelde de schoonmaakmiddelen ter beschikking. Voor de rest is het opknappen een particulier initiatief. Dirk Kok en begraafplaatsmedewerker Jan Groen zijn met behulp van natuursteenbedrijf Cuperus al een heel eind. "Je kent de graven niet meer terug."
Er is in korte tijd veel gebeurd. Kok, Groen en een oud-medewerker van Cuperus zorgden ervoor dat de stenen schoon werden gemaakt. Ook zijn de teksten opnieuw geschilderd, zijn de zerken recht gelegd en is de scheur in een van de stenen gemaakt. "Tot nu toe hebben we alles nog kosteloos kunnen doen", zegt Kok. "Voor de hulp en advies tot nu toe hoefden we niet te betalen. Het graf ligt er nu een stuk beter bij. Sterker nog: je kent het niet meer terug. Alsof ze gisteren zijn begraven."

Werk is nog niet gedaan

Toch is het werk nog niet gedaan. De verweerde betonrand rondom de graven moet ook nog opgeknapt worden en waarschijnlijk komen er op de rand ijzeren elementen. Een bouwbedrijf uit Staphorst bood aan kosteloos mee te helpen.
Kok en zijn medestanders denken na de zomer klaar te zijn met het werk. De Dorpsraad Rouveen schonk 1500 euro om bij te dragen in de kosten. Tot nu toe is dat nog niet gebruikt, maar er moet nog wel wat gebeuren: zo is het ijzerwerk prijzig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.