nieuws

Waterschap Rijn en IJssel: miljarden nodig voor veiliger rivierdijken

Hoogwater
Hoogwater
"Breekt de dijk bij Spijk door, dan komt een groot deel van Oost-Nederland tot aan Zwolle vijf tot zes meter onder water te staan." Dat zegt dijkgraaf Hein Pieper van het waterschap Rijn en IJssel, dat vindt dat tientallen kilometers rivierdijk in het oosten van het land opnieuw versterkt moeten worden.
Dat is volgens nieuwe berekeningen nodig om de gevolgen van extreem hoge waterstanden aan te kunnen. Het gaat onder meer om de Rijn vanaf Lobith tot aan de IJssel en verschillende plekken rond de grote rivieren. De kosten kunnen oplopen tot meer dan 10 miljard euro.
Het gaat om cruciale dijken, de zogenoemde systeemdijken. Die zijn belangrijk in het veiligheidssysteem met ringdijken, die schade tot een afgebakend gebied kunnen beperken. Doorbraak van een systeemdijk heeft een domino-effect tot gevolg, zegt Pieper. Op welke manier de dijken verbeterd worden, is nog niet uitgewerkt. Volgens Pieper gaat het vooral om verhogen en versterken. De plannen maken deel uit van het Deltaprogramma, dat in september naar de Tweede Kamer gaat.
Volgens dijkgraaf Herman Dijk van Waterschap Groot Salland zijn dijken in Overijssel zelf veilig. Dat zei hij eind vorige maand in een reactie op een onderzoek van RTL Nieuws naar de kwaliteit van dijken in Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.