nieuws

Winkelier zwicht voor dreigende boete van gemeente Enschede

Tuttitalia
Tuttitalia
De koffiewinkel Tuttitalia in Enschede blijft zondag toch dicht. Vorige week kondigde de winkelier nog groot aan de deuren gewoon te openen ondanks een verbod van de gemeente, maar daar ziet hij nu van af.
Aanleiding daarvoor is een officiële waarschuwing van de gemeente Enschede dat hem een boete boven het hoofd hangt van maximaal 19.000 euro, maar ook een bericht van winkeliersvereniging Winkelhart. Die mailt dat 'de manier waarop Reinders communiceert dit Enschede als winkelstad negatief op de kaart zet.' Een daaropvolgend telefonisch gesprek heeft Reinders opgevat als dreigend van aard. Reinders communiceert onder meer via Facebook.

Eindelijk druk

Winkelier Reinders wilde zich er niet bij neerleggen dat de gemeente de koopzondag verbiedt omdat het onveilig zou zijn om die te laten samenvallen met de Enschede Marathon. Dat parcours loopt ook door de binnenstad. Daarnaast werd hij pas een week van tevoren op de hoogte gebracht: "Als ik een actie zou hebben bedacht, had ik er misschien al veel geld voor uitgegeven."
Het gaat om de omstreden tweede koopzondag op de laatste zondag van de maand. Reinders is fel tegenstander van die tweede koopzondag omdat het bijna geen publiek trekt. "Nu is het eindelijk druk in de stad en dan moeten we dicht blijven", zei hij een week geleden. Winkels die toch open zouden gaan, riskeren een boete van maximaal 19.000 euro. Reinders gooide de kont tegen de krib en zou de winkel toch openen. Daar komt hij nu op terug.

Steun en narigheid

Op zijn Facebook-pagina zegt Reinders dat hij in overleg met zijn advocaat heeft besloten toch niet open te gaan.
"Wij hebben vandaag een officiële waarschuwing gehad van de gemeente Enschede. En of wij het er wel of niet mee eens zijn, helaas worden wij als ondernemers (in hart en neren) niet begrepen en we respecteren dan maar de mening van de gemeente Enschede, al doet het pijn..."
Volgens hem durven veel andere ondernemers geen vuist te maken uit angst voor een boete. Reinders heeft veel aandacht gekregen voor zijn voornemen zijn winkel gewoon te openen. Hij zegt dat hij in zijn poging op te komen voor de kleine ondernemer erg veel steun heeft gehad, maar ook veel narigheid over zich heen heeft gekregen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.