nieuws

RIVM onderzoekt gezondheidsrisico's sanering Olasfaterrein Olst

Sanering van het Olasfaterrein in Olst
Sanering van het Olasfaterrein in Olst
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoekt de gezondheidsrisico's van de sanering van het Olasfaterrein in Olst. De gemeente Olst-Wijhe en GGD IJsselland hebben dat aan het RIVM gevraagd, omdat de omwonenden regelmatig hun zorgen over gezondheidsrisico's door de sanering uiten.
Het RIVM gaat zelf dus onderzoek doen en neemt daarin ook cijfers uit vorige onderzoeken en andere relevante informatie mee. Uiteindelijk moet naar aanleiding van dat onderzoek een advies komen over de verdere stappen in het saneringsproces. De groep onderzoekers van het RIVM bestaat onder meer uit medische, toxicologische, psychologische en sociale experts. De gemeente verwacht dat het onderzoek in juni een advies oplevert.

Bewoners bezorgd over gezondheid

De sanering van het terrein van de oude asfaltfabriek is inmiddels al jaren aan de gang. In de bodem zitten teer- en olieachtige stoffen die zijn achtergebleven nadat de fabriek in 1983 stopte met de fabricage van dakasfalt en teerproducten. In 2006 is begonnen met de afrondende bodemsanering.
Regelmatig hebben de omwonenden hun zorgen geuit over de relatie tussen de sanering en hun gezondheid. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar die relatie, maar die rapporten hebben ook verschillende uitkomsten. Daardoor is onduidelijkheid ontstaan en die wil de gemeente wegnemen door een nieuw onderzoek door het RIVM.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.