nieuws

"Het lukte Oad niet om zich aan de moderne tijd aan te passen"

Het faillissement van Oad had voorkomen kunnen worden als er eerder was ingegrepen. Dat zegt journalist Job Woudt van Het Financieele Dagblad. De ondergang van Oad kwam volgens Woudt voornamelijk door een mislukt ICT-project. "Daarmee etaleerde Oad z'n onvermogen om zich aan de moderne tijd aan te passen."
De journalist heeft maandenlang onderzoek gedaan naar de ondergang van de reisorganisatie uit Holten. Woudt denkt ook dat Julius ter Haar en zijn zus Quirine in 2009 nog niet geschikt waren om de dagelijkse leiding bij Oad over te nemen.

Familie had Oad niet kunnen redden

Eerder deze week kwam al naar buiten dat er vlak voor het faillissement nog maar amper vijf miljoen nodig was om het familiebedrijf te kunnen redden. De familie Ter Haar had al 2,5 miljoen euro toegezegd. Job Woudt denkt niet dat de familie de resterende miljoenen zelf bij elkaar had kunnen krijgen. "Ik heb geen reden om daaraan te twijfelen." Na het faillissement werd door verschillende mensen geïnsinueerd dat de familie het bedrijf met eigen geld nog had kunnen redden.
Job Woudt vertelde in het economische radioprogramma Punt Komma op Radio Oost dat Joop ter Haar tot het faillissement te dominant aanwezig lijkt te zijn geweest. "Hij had wel degelijk moeite om het bedrijf los te laten." Dat de benodigde paar miljoen om een faillissement af te wenden na negen maanden onderhandelen maar niet op tafel kwam is volgens de journalist een veeg teken. "Als niemand dat geld erin wil investeren dan zegt dat wel iets over de staat van het bedrijf."
Het Financieele Dagblad geeft zaterdag een boekje uit met daarin een uitgebreide reconstructie van de ondergang van Oad. Een voorpublicatie is hier te lezen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.