nieuws

Voorzichtige start campagne Europese verkiezingen 22 mei

Campagne Europese verkiezingen van start
Campagne Europese verkiezingen van start
In Overijssel begint langzaam de campagne op gang te komen voor de Europese verkiezingen. Hier en daar zijn de eerste verkiezingsposters te zien.
Op 22 mei vinden in Nederland de Europese verkiezingen plaats. Om de vijf jaar worden de leden van het Europees Parlement rechtstreeks gekozen door de burgers van de Europese Unie. Het parlement vertegenwoordigt ruim een half miljard Europeanen. Op dit moment kent het parlement 766 afgevaardigden, waarvan 26 uit Nederland. Na de komende verkiezingen zal het parlement 750 leden hebben.

Traditionele en nieuwe partijen

Aan de verkiezingen van dit jaar doen namens Nederland sowieso alle partijen mee die nu al zitting hebben in Europa. Dat zijn CDA, PVV, PvdA, VVD, D66, GroenLinks, SP en ChristenUnie/SGP. Daarnaast kan er ook gestemd worden op Europese nieuwkomers die we in Nederland al kennen van de gemeenteraadsverkiezingen zoals de Partij voor de Dieren, 50Plus en Piratenpartij. Ook zijn er nieuwkomers als JEZUS LEEFT en de Anti EU(ro) Partij.

Campagnes

De verkiezingen voor het Europese Parlement zijn minder bekend en minder geliefd dan die voor gemeenteraden of de Tweede Kamer. Maar met nog een maand te gaan totdat het rode potlood opgepakt mag worden, begint de campagne nu langzaam op gang te komen. Afgelopen week besteedde het Algemeen Dagblad aandacht aan Annie Schreijer uit Hengevelde die voor het CDA op de kieslijst staat. En ook zijn de eerste verkiezingsposters en -borden te zien in Overijssel.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.