nieuws

Mannen redden ree uit water Hardenberg: "brandweer wilde niet uitrukken"

Vier mannen hebben vanmorgen vroeg in Hardenberg bij de Kanaalweg Oost een ree uit het water gered. De brandweer wilde er niet voor uitrukken, zeggen de mannen.
De mannen waren op weg naar hun werk en zagen het dier rond half zeven ter hoogte van de Nieuwe Haven in het water. Ze belden het meldnummer 144 om het dier te redden, maar werden daar doorgeschakeld naar de meldkamer van de brandweer. Tot hun verbijstering hoorden de mannen dat de degene die ze te woord stond zei dat de brandweer daar niet voor zou komen. De centralist zou hebben gemeld dat reeën goed kunnen zwemmen en zelf wel weer op de kant klimmen.

Drie kwartier ploeteren om ree aan boord te hijsen

De mannen besloten daarop zelf het dier te redden en roeiden met een bootje in de haven naar de ree. Dat was nog niet zo simpel, want het bootje had geen roeispanen. De mannen gebruikten scheppen om het vaartuig in beweging te krijgen.
Eenmaal bij de ree was de klus nog niet geklaard. De redders hebben drie kwartier staan ploeteren voor ze de uitgeputte ree aan boord konden hijsen. De ree is meegenomen in een vrachtwagen en in een bos in Duitsland uitgezet. Volgens de redders was het dier meteen verdwenen.

"Brandweer reageerde wel erg laconiek"

Ze hebben een dubbel gevoel overgehouden aan de reddingsactie. Aan de ene kant zijn ze blij dat de ree het heeft overleefd, aan de andere kant zijn ze boos op de brandweer. Volgens de redders reageerde degene in de meldkamer wel erg laconiek.

Reactie veiligheidsregio IJsselland

De veiligheidsregio IJsselland heeft de zaak uitgezocht en zegt dat er rond half zeven inderdaad een telefoontje is geweest. De centralist heeft volgens het zogenoemde uitvraagprotocol gevraagd of er sprake was van een hoge of een lage kade. Volgens de brandweer zitten er vaker reeën in het kanaal Almelo-De Haandrik en kunnen die op de meeste plekken zelf uit het water komen. De brandweer bevestigd dat op basis van dat telefoontje niet is uitgerukt. Wèl is er rond half tien een melding gedaan van een ree in het water aan de Kanaalweg Oost een stuk verderop in Bergentheim. De brandweer is daarvoor uitgerukt, omdat daar een hoge kade is. Het dier is overigens niet aangetroffen. De veiligheidsregio zegt dat de brandweer bij meldingen van een dier in het water in principe altijd komt kijken.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.