nieuws

Duizenden kleine ondernemers bedrogen door banken

Een groeiende groep kleine ondernemers voelt zich opgelicht door de banken. Het gaat om ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf die een paar jaar geleden een renteswap hebben afgesloten.
Een renteswap is een ingewikkeld financieel product waarmee een variabele rente wordt geruild voor een vaste rente. De swaps werden jarenlang door veel banken aangeprezen maar nu komen steeds meer ondernemers door de constructie in de problemen. De meeste ondernemers zeggen bij het aangaan van de renteswap nooit op de risico's te zijn gewezen door de bank.

"Ik snap het nog steeds niet helemaal"

Eén van de gedupeerden is ondernemer Gerrit Lamberink uit Den Ham. Hij wist niet eens dat hij een renteswap had tot zijn transportbedrijf in 2011 failliet ging. Het lukte Lamberink om alle schulden terug te betalen maar toen kreeg hij een boete van 770.000 euro van zijn bank omdat hij een renteswap bleek te hebben.
"In eerste instantie zei ik dat het niet kan maar later bleek ik wel mijn handtekening te hebben gezet." Lamberink zegt zelf duidelijk te hebben gevraagd om een vaste rente. Dat de bank hem uiteindelijk een renteswap heeft gegeven was hem nooit duidelijk. "Ik heb het eigenlijk nooit goed begrepen en ik snap het nog steeds niet helemaal."

Hoge boetes en risicoopslag

De economische redactie van RTV Oost heeft de afgelopen weken met een groot aantal gedupeerde ondernemers gesproken. De meeste willen anoniem blijven omdat ze zich schamen of omdat ze bang zijn dat hun relatie met de bank nog verder bekoeld en de financiële problemen daardoor alleen nog maar groter worden.
De belangrijkste nadelen van een renteswap zijn dat ondernemers extreem hoge boetes moeten betalen als ze de lening eerder dan gepland af willen lossen. Dat loopt al snel in de honderdduizenden euro's. Een ander probleem is dat de banken de "vaste rente" de afgelopen tijd eenzijdig hebben verhoogd.

Tienduizenden gedupeerde ondernemers

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet al langer onderzoek naar de problemen die in het MKB ontstaan door renteswaps. Volgens de AFM zijn tienduizenden ondernemers gedupeerd. In onze provincie zou het gaan om enkele duizenden ondernemers. Alles bij elkaar zou zo'n 4 miljard euro aan renteswaps problematisch zijn.
Een aantal ondernemers is inmiddels al naar de rechter gestapt. In een aantal gevallen heeft de rechter de ondernemers gelijk gegeven. Zo moet de Rabobank 170.000 euro aan een Brabantse melkveehouder terug betalen. De stichting Renteswap die gedupeerde ondernemers bij elkaar probeert te brengen heeft inmiddels 150 aanmeldingen.
De nieuwsredactie van RTV Oost is nog steeds op zoek naar ondernemers met een renteswap die hun verhaal willen doen. U kunt contact opnemen met Tom van 't Einde: t.vanteinde@rtvoost.nl.

Bekijk de eerste video in HD op YouTube

Bekijk de tweede video in HD op YouTube
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.