nieuws

Roessingh en Universiteit Twente ontwikkelen revalidatierobot Lopes

Revalidatiecentrum het Roessingh uit Enschede en Universiteit Twente hebben een bijzondere revalidatierobot ontwikkeld. De Lopes zet mensen met een gedeeltelijke dwarslaesie weer in beweging.
Er is meer dan tien jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de revalidatierobot. Naast de universiteit en het Roessingh hebben ook andere revalidatiecentra en bedrijven eraan meegewerkt. Na een uitgebreide testfase kan de Lopes nu voor behandelingen worden ingezet. De eerste patiënten hebben inmiddels therapie gehad met de revalidatierobot.

Maatwerk voor elke patiënt

Patiënten die deels verlamd zijn door bijvoorbeeld een dwarslaesie of een herseninfarct kunnen veel baat hebben bij een behandeling met hulp van de robot. De revalidatierobot bootst de natuurlijke bewegingen zoveel mogelijk na. De patiënt zet zelf de robot in beweging door te lopen, en de robot zorgt er bijvoorbeeld voor dat de knie hoog genoeg wordt opgetild of de heup een goede draaibeweging maakt. De fysiotherapeuten kunnen de robot per patiënt afstellen en zo gericht werken aan herstel van bepaalde functies.
De verwachting is dat patiënten die twee keer per week intensief met de robot oefenen, daarna zelfstandig ook beter kunnen lopen.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.