nieuws

Raad van State: "Laatste documenten vuurwerkramp nooit openbaar"

Documenten uit het laatste onderzoek naar de oorsprong van de vuurwerkramp worden nooit openbaar gemaakt. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald. Minister Opstelten van Veiligheid is tevreden en stelt dat het boek dicht kan.
De bewindsman zei dat vandaag op bezoek in Enschede. Oud-rechercheur Jan Paalman uit Rijssen wilde inzage in de documenten die volgens hem duidelijk maken wat er is gebeurd op het terrein van SE Fireworks op zaterdag 13 mei 2000.

Personeel op terrein voor tekstbordje

Volgens Paalman wordt dan duidelijk dat er voorafgaand aan de eerste brand is gewerkt om een tekstbordje met vuurwerk af te maken met de tekst: 'Henk 70 en 25 jaar getrouwd'. Paalman beweert al jaren dat één van de twee directeuren, z'n vrouw en enkele personeelsleden vlak voor de brand op het terrein waren.
Paalman is ervan overtuigd dat de overheid wil doen geloven dat sprake was van brandstichting om miljardenclaims te voorkomen. De vorig jaar overleden vermeende brandstichter André de Vries is in de ogen van de rechercheur met behulp van gecreëerd bewijs lange tijd vastgezet.

Politie noemt De Vries nog steeds dader

De rechercheur stoort zich eraan dat één van de leden van het rechercheteam van toen in het land lezingen geeft aan politieagenten en daar volhoudt dat De Vries weliswaar is vrijgesproken, maar toch de brandstichter was bij SE Fireworks.
De Rijssense rechercheur Paalman jaagt nog op een verdwenen rapportage uit augustus 2004, die ná de resultaten van een rijksrecherche-onderzoek is gemaakt door kritische onderzoekers. Uit het rijksrechercheonderzoek bleek dat met één van de bewijsstukken, een rood sportbroekje, niets mis is gegaan.

Paalman bij klokkenluidersgroep

De rapportage die daarna is opgemaakt, bewijst dat er van alles mis was met onder meer de sporen in het broekje. Het rapport is verdwenen.
De Rijssense rechercheur Paalman is inmiddels aangesloten bij de klokkenluidersgroep Nederland. Die probeert nog steeds het mysterie van het eerste vlammetje van de ramp te ontrafelen.
Bekijk de video in HD op YouTube.
 
Bekijk ook het dossier 'Vuurwerkramp 2000'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.