nieuws

Enschede vraagt minister Kamp om opslag gasolie Marssteden op te schorten

De gemeente Enschede wil dat de opslag van gasolie in lege zoutholtes bij industrieterrein Marssteden wordt opgeschort. De gemeente vraagt dat in een brief die vandaag naar minister Kamp van Economische Zaken en Energie is gestuurd. Eind dit jaar wordt begonnen met de opslag van gasolie in lege zoutholtes van Akzo.
Twee weken geleden bleek bij een caverne in Duitsland olie uit de grond te komen. Momenteel wordt onderzocht of die olie uit een zoutholte lekt of dat er problemen zijn met de pijpleiding. Zes koeien zijn ziek geworden na het drinken van vervuild water en zijn afgemaakt. Door de lekkage is onrust ontstaan over de risico's van opslag in Enschede. Met de brief wil de gemeente het ministerie aansporen goed te kijken naar de risico's van de opslag.

Opslag gasolie van nationaal belang

De opslag van miljoenen liters gasolie is van nationaal belang om de economie draaiende te houden in tijden van crisis. In één zoutholte kan de inhoud van een aantal voetbalstadions aan gasolie worden opgeslagen. De gemeente speelt in de kwestie een minimale rol: de regie ligt bij de overheid in Den Haag.

Ministerie wacht onderzoek Duitsland af

Het ministerie van Economische Zaken laat al weten dat er nu nog geen aanleiding is voor extra onderzoek en dat ze de uitkomst van het onderzoek in Duitsland afwacht. Het ministerie zal, indien dat nodig blijkt te zijn, alsnog onderzoek doen naar de opslag van gasolie in Enschede.
Akzo heeft eerder al aangegeven door te gaan met de voorbereidingen voor de opslag. Als uit het onderzoek in Duitsland blijkt dat er problemen zijn met de zoutholtes daar, zal Akzo de plannen voor opslag bij Marssteden opnieuw gaan overwegen.
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.