nieuws

Kamerfractie CDA wil extra onderzoek naar opslag gasolie bij Enschede

Olie komt uit de grond bij Gronau
Olie komt uit de grond bij Gronau
De Kamerfractie van het CDA wil dat er eerst meer duidelijkheid is over de risico's van opslag van gasolie in lege zoutholtes in Enschede, voordat wordt begonnen met de opslag. De fractie wil dat minister Kamp van Economische Zaken en de staatssecretaris Mansveld van Milieu een second opinion laten doen naar de risico's van de opslag.
Eind dit jaar wordt de eerste gasolie opslagen in lege zoutholtes van Akzo, bij industrieterrein Marssteden in Enschede. De vergunningen daarvoor zijn rond. In Duitsland wordt dit al gedaan, maar sinds een aantal weken komt uit de grond bij natuurgebied Amtsvenn, bij Gronau, olie uit de grond borrelen. Een aantal koeien is daardoor vergiftigd en moest worden afgemaakt.

"Wachten met opslag in Enschede"

Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de lekkage, de vraag is of de gasolie uit de zoutholte lekt of uit pijpleiding. Het CDA vraagt aan de minister en de staatssecretaris om te wachten met de opslag in Enschede totdat de resultaten van het Duitse onderzoek bekend zijn, er geen extra risico's voor de geplande opslag in Enschede zijn en de gevraagde second opinion besproken is met de lokale autoriteiten en de Tweede Kamer.
Ook GroenLinks heeft vragen gesteld over de risico's van het opslaan van gasolie in de zoutholtes bij Enschede.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.