nieuws

‘In Memoriam Hertha Aussen’ bij TV Oost

In Memoriam Hertha Aussen
In Memoriam Hertha Aussen
Zondag 4 mei is om 11.15 uur in het programma OverUIT de Kunst van Peter Schoof een verkorte versie van de documentaire 'In Memoriam Hertha Aussen' te zien.
Centraal hierin staat een joods meisje uit Wijhe dat in 1943 samen met haar familie door de nazi’s is omgebracht in Auschwitz.

Bewaard gebleven brieven

Twee jaar geleden werd in Wijhe al de bijzondere theatervoorstelling ‘Hertha – omdat ze een joods meisje was’ opgevoerd. Het verhaal, waarin acteurs uit het dorp meespeelden, was gebaseerd op de bewaard gebleven brieven van Hertha Aussen aan haar vriendin Netty Hietkamp. Want ook toen Hertha was weggevoerd naar Westerbork ging de briefwisseling door. In de documentaire zijn fragmenten uit het theaterstuk te zien. De beelden uit de voorstelling worden aangevuld met nagespeelde scènes uit de laatste jaren van het leven van Hertha. Daarvoor werd onder meer gefilmd in de oude huishoudschool in Deventer en langs de oevers van de IJssel.

Interviews met betrokkenen

De documentaire bevat tevens een interview met Guus Luijters, de samensteller van het boek ‘In Memoriam’ waarin wordt geprobeerd om alle kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland zijn gedeporteerd weer een gezicht te geven. Ook wordt gesproken met Reint Straat uit het Drentse Tynaarlo, die destijds als jonge bakkersknecht de laatste briefkaart van Hertha aan Netty langs de spoorlijn vond en op de bus deed. De beelden en geluiden van de langsrijdende ‘jodentreinen’ zijn hem altijd bijgebleven.
OverUIT de Kunst met 'In Memoriam Hertha Aussen' is zondag 4 mei te zijn bij TV Oost om 11.15, 12,15, 14.00, 15.00, 21.20, 22.20 en 23.20 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.