nieuws

Kritiek van SP en PvdA op coalitievorming in Enschede

Van der Velde, Van Hees, Ten Thije, Van Luttikhuizen en Futselaar
Van der Velde, Van Hees, Ten Thije, Van Luttikhuizen en Futselaar
"De rol van informateur Verstand is anders dan dat de gemeenteraad voor ogen had en van de beloofde open en transparante coalitiebesprekingen in Enschede is niks terecht gekomen." Die kritiek op de coalitievorming in Enschede komt van verkiezingswinnaar SP en verliezer PvdA.
De kritiek op informateur en D66-politica Verstand richt zich op haar aanpak. Ze had de opdracht met meerdere mogelijkheden voor een coalitie te komen en presenteerde er slechts één, aldus de PvdA.

'Soort heilige'

De SP verwachtte dat het kennismakingsgesprek met Verstand een opmaat was naar een diepgaander gesprek, maar SP-raadslid en onderhandelaar Futselaar constateert teleurgesteld dat ze na dat eerste kennismakingsgesprek niks meer van de informateur of de coalitiepartijen heeft gehoord. "De partijen verwijzen naar de informateur als een soort heilige, die voor de fracties lijkt te denken." Verstand is door de grootste partij in Enschede, D66, gepresenteerd als politiek zwaargewicht met ervaring als informateur; de oud-staatssecretaris heeft die rol vier jaar geleden gehad in onder meer Wageningen.
Ook is er kritiek op de openbaarheid van de onderhandelingen. De besprekingen zouden openbaar zijn, maar zijn volgens beide fracties overwegend achter gesloten deuren gevoerd. Het ging om punten die gevoelig liggen, zoals de luchthaven, bebouwing van de Usseleres en de koopzondag. Met uitzondering van de luchthaven gaat het om punten die eerder in de gemeenteraad wel in de openbaarheid besproken.

Sterke eensgezinde oppositie

De SP en PvdA vallen in de coalitiebesprekingen buiten de boot en voeren de komende vier jaar oppositie, samen met GroenLinks, Enschede Anders en OPA Enschede. SP-raadslid Van Luttikhuizen verwacht een sterke oppositie. "In de afgelopen periode waren we als oppositie vaak verdeeld, nu zijn we het op alle punten eens. Behalve als het om de luchthaven gaat natuurlijk."
De coalitie wordt in Enschede gevormd door D66, CDA, BurgerBelangen Enschede, VVD en ChristenUnie; de partijen hebben inmiddels het voorstel voor een coalitieakkoord voorgelegd aan hun achterban en starten deze week met het indelen van de wethoudersportefeuilles.

Van Hees raadslid, maar geen fractievoorzitter

PvdA en SP hadden hun hoop gevestigd op een linkse coalitie, samen met D66, maar hebben geen tegenvoorstel gedaan toen Verstand haar voorstel naar buiten bracht. "Het was wel duidelijk dat we niet gewenst zijn. Dan kun je wel twintig keer je vinger opsteken maar je krijgt de beurt toch niet", aldus raadslid en onderhandelaar Van Hees van de PvdA.
Van Hees is nu demissionair wethouder en keert terug als raadslid. Het lag voor de hand dat ze terug zou keren als fractievoorzitter, maar dat wordt nieuwkomer Laurens van der Velde. Van Hees zegt dat ze ruimte wil geven aan een nieuwe generatie.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.