nieuws

GGD IJsselland: "handen wassen op scholen kan beter"

"Handen wassen op scholen kan beter"
"Handen wassen op scholen kan beter"
Kinderen wassen hun handen op school te vaak niet goed. Bovendien kunnen ze op veel scholen hun handen niet goed wassen, door gebrek aan goede voorzieningen. Dat blijkt uit onderzoek van GGD IJsselland.
Goed je handen wassen is belangrijk, vindt GGD IJsselland, want het kan ziektes voorkomen. Je kunt er de kans op griep mee verkleinen en het risico op andere luchtweginfecties neemt er door af. Door goed handen te wassen kun je de verspreiding van eventuele uitbraken van darminfecties verminderen en zelfs stoppen.

GGD bezocht 160 scholen

De gezondheidsdienst screent alle basisscholen in haar gebied eens per vier jaar. De afgelopen jaren bezocht de GGD 160 scholen in de regio IJsselland.
Wat blijkt? Scholen besteden vooral in de kleutergroepen aandacht aan het goed wassen van handen. De gezondheidsdienst wijst er op dat ouders een belangrijke rol hebben, maar kinderen moeten ook de kans hebben om goed hun handen te kunnen wassen. De juiste voorzieningen moeten aanwezig zijn.

Onhygiënische handdoeken

Het drogen van de handen gaat op veel scholen ook niet goed, blijkt uit het onderzoek. Op bijna een vijfde van de scholen hangt een handdoek in het toilet. Dit is onhygiënisch, want een handdoek is vaak een bron van bacteriën en virussen. Op een klein aantal scholen hangt een rol textiel of papier of een apparaat dat hete lucht blaast.
Je handen kun je het beste drogen met papieren doekjes die eenmalig te gebruiken zijn. Ongeveer twee derde van de scholen maakt hier gebruik van.

Zeep gaat op de meeste scholen goed

Op de meeste scholen (92 procent) hangen dispensers met vloeibare zeep. Op drie procent van de scholen ligt een blok zeep en op zes procent van de scholen is helemaal geen zeep aanwezig.Wassen zonder zeep is niet goed, want dan worden je handen niet goed schoon.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.