nieuws

Vitens: olieramp Amtsvenn Duitsland niet van invloed op drinkwater Twente

Het natuurgebied Amstvenn is afgezet
Het natuurgebied Amstvenn is afgezet
De grote olielekkage, net over de grens bij Duitsland, heeft geen invloed op het drinkwater in Twente. Dat meldt drinkwaterbedrijf Vitens in een verklaring op de website.
Volgens Vitens is er ruim voldoende afstand tussen het gebied in Duitsland en de productielocaties van drinkwater in Twente. Daarnaast gaat de verplaatsing van stoffen onder grond heel langzaam, aldus Vitens. Daarom is de circa vier kilometer afstand voldoende.

Onrust in Duitsland

In Duitsland is onrust ontstaan over olielekken uit ondergrondse zoutkoepels. Meer dan 200.000 liter ruwe olie is al naar de oppervlakte geborreld en per uur komt daar 500 liter bij. Duitse media spreken van een olieramp en verschillende partijen maken zich ernstig zorgen. Zes koeien werden ernstig ziek na het drinken van water dat vervuild was met olie en zijn afgemaakt.

Opslag olie omstreden

De lekkage is in natuurgebied Amtsvenn, enkele kilometers over de grens bij Gronau. In dat gebied is ondergrond honderden miljoenen liters ruwe olie opgeslagen in zoutholtes. Die dienen als voorraad voor in tijden van crisis. In Nederland zijn daar ook plannen voor, maar na de olieramp in Duitsland spreken steeds meer partijen zich uit tegen de ondergrondse olievoorraad.
Vitens benadrukt dat het Nederlandse drinkwater meerdere keren per dag getest wordt en veilig is. "Het kraanwater is in orde", benadrukt Vitens nogmaals. Het bedrijf belooft de ontwikkelingen op de voet te volgen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.