nieuws

In sommige plaatsen in Overijssel is het vanavond al twee minuten stil

In Rijssen, Genemuiden, Kamperzeedijk en Staphorst wordt vanavond om acht uur al de Dodenherdenking gehouden. Omdat het morgen zondag is, is in die plaatsen besloten de herdenking van de oorlogsslachtoffers een dag eerder te houden.
De herdenking is vervroegd, zodat iedereen die dat wil erbij kan zijn. Als Dodenherdenking op zondag is, haken gelovigen af. Voor de gemeenten Rijssen-Holten geldt dat de Dodenherdenking in Holten wel gewoon morgen wordt gehouden. De Joden in Rijssen hebben de doden al op vrijdag herdacht omdat zaterdag, sabat, voor hen een rustdag is.
Ook in Hasselt en Zwartsluis, gemeente Zwartewaterland waartoe ook Genemuiden en Kamperzeedijk behoren, wordt er morgen herdacht. En in Rouveen, gemeente Staphorst, houdt Oranjevereniging Rouveen een herdenking bij de oorlogsgraven op de openbare begraafplaats aan de Meidoornlaan.
Bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei is niet bekend hoeveel gemeenten precies afwijken van de gebruikelijke datum.
Zeker is dat het vanavond om acht uur onder meer ook in Ede, Opheusden, Werkendam en Ochten twee minuten stil is.

Provinciale Dodenherdenking op TV Oost

Morgenavond doet TV Oost vanaf 19.50 uur, net als voorgaande jaren, live verslag van de Provinciale Dodenherdenking bij het Overijssels Verzetsmonument op de Markelose Berg. Na de twee minuten stilte volgt het defilé met kransleggingen. Om 20.20 uur is voor het laatst de documentaire ‘Dát was oorlog’ te zien. Radio Oost gaat na de Dodenherdenking over op non-stop muziek.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.