nieuws

Dodenherdenking Rijssen op 3 mei door honderden bijgewoond

Honderden mensen hebben vanavond in Rijssen de dodenherdenking bijgewoond. De interesse is vergelijkbaar met andere jaren. Ook in Genemuiden, Kamperzeedijk en Staphorst werd vanavond al de dodenherdenking gehouden in plaats van morgen op 4 mei.
In Rijssen was de opkomst net als in andere jaren hoog. Honderden mensen liepen mee in een stille tocht, waren getuigen van de kransleggingen en toespraken bij de oorlogsmonumenten en hielden vervolgens twee minuten stilte in acht.

Tevreden over verplaatsing naar zaterdag

Veel aanwezigen gaven aan te respecteren dat de organisatie de herdenking een dag heeft vervroegd omdat 4 mei op een zondag valt. Ze vinden het prettig dat hun zondagsrust gerespecteerd wordt. Overigens wordt morgen in Rijssen wel aandacht besteed aan de herdenking. Vlaggen op overheidsgebouwen hangen half stok en in de kerkdiensten wordt aandacht besteed aan 4 mei. Als de twee minuten stilte binnen de kerkdiensten valt, wordt ook de twee minuten stilte in acht genomen.
Dit jaar besloot een aantal Overijsselse gemeenten de herdenking een dag te vervroegen omdat 4 mei op een zondag valt. Het is deels om praktische redenen: veel inwoners van deze gemeenten zitten om 20.00 uur in de kerk. Maar wat ook meespeelt is dat bijvoorbeeld in Rijssen de Bond Oud-Strijders in notulen heeft vastgelegd dat de herdenking naar zaterdag verplaatst wordt als 4 mei op een zondag valt.

Herdenking op TV Oost

Het overgrote deel van de gemeenten in Overijssel houdt vast aan de herdenking op zondag. Net als voorgaande jaren doet TV Oost vanaf 19.50 uur live verslag van de Provinciale Dodenherdenking bij het Overijssels Verzetsmonument op de Markelose Berg. Na de twee minuten stilte volgt het defilé met kransleggingen. Om 20.20 uur is voor het laatst de documentaire ‘Dát was oorlog’ te zien.
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.