nieuws

Damwand om vervuiling door olielek Amtsvenn in te perken

Damwand moet vervuiling inperken
Damwand moet vervuiling inperken
In het Duitse Amtsvenn slaan specialisten damwanden in het met olie vervuilde gebied. Dat meldt de Duitse omroep WDR.
In natuurgebied Amtsvenn vier kilometer over de grens bij Enschede, borrelt al twee weken lang olie omhoog. Er is een lek ontstaan in of rond een zoutholte waar miljoenen liters gasolie zijn opgeslagen. Inmiddels is er al zeker 200.000 liter weggelekt. Daarbij komt het giftige benzeen vrij. Een van de plekken waar de olie omhoog komt, is op het erf van een boerderij. De bewoners zijn geëvacueerd.
Specialisten zoeken nog steeds naar het lek.  Bodemdeskundigen hebben op het erf van de boerderij op 53 meter diepte nog olie aangetroffen, wat aangeeft dat het lek niet zoals eerder gedacht aan de oppervlakte zit. Bij de verdachte zoutholte, iets verderop, is op 25 meter diepte nog geen olie gevonden.

'Geen overhaaste maatregelen'

Economieminister Duin van de Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen bracht gisteren een bezoek aan het gebied tussen Gronau en Epe om een idee te krijgen van de omvang van de olieramp. Hij wil geen overhaaste maatregelen nemen op deze en andere opslagplekken maar eerst weten wat de precieze oorzaak en de schade aan het milieu is. Bewoners van het gebied willen een belangenvereniging oprichten zodat ze samen sterk staan.

Nog geen gevolgen voor Twente

De ramp heeft voorlopig nog geen gevolgen voor de natuur en drinkwatervoorziening in het Nederlandse grensgebied. Er zijn echter wel plannen om ook in Enschede in zoutholtes gasolie op te slaan. Natuur en milieuorganisaties, en de gemeenten Enschede en Hengelo zijn daar inmiddels huiverig voor. Ze hebben minister Kamp gevraagd de opslag op te schorten. Een antwoord is er nog niet.
Het Rijk moet een bepaald percentage van de benodigde olie in voorraad hebben voor het geval de olielevering stokt. Het Rijk en AkzoNobel zien daarvoor een oplossing in ondergrondse opslag in de zoutholtes.  

Derde keer dat olie Amtsvenn vervuilt

De olieramp in het Amtsvenn is niet de eerste in het natuurgebied. Volgens de krant Die Westfälische Nachrichten is er ook in 1978 al veel olie weggelekt. Dat bleek te gaan om een mechanische oorzaak: een klep was kapot of niet goed gesloten. Dat werd enkele uren later ontdekt waardoor niet meer 10 tot 15.000 liter olie is weggelekt. Via sloten waaronder der Flörbach dreigde de vervuiling ook Nederland terecht te komen. De bodem is gesaneerd.
Ook zeven jaren geleden ontstond een olielek, in de buurt van de huidige locatie. De oorzaak daarvan was een doorgeroeste leiding. Ook daar is de bodem gesaneerd.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.