nieuws

Gerechtshof: geen strafrechtelijk onderzoek naar oud-wethouder Raalte

Geen onderzoek naar Haarman
Geen onderzoek naar Haarman
Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar het stortgat op het vroegere erf van voormalig wethouder Haarman van Raalte. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag bepaald.
Volgens de website Salland Centraal zijn Raaltenaren Lourenssen en De Kort naar het gerechtshof gestapt nadat het Openbaar Ministerie had besloten de oud-wethouder niet te vervolgen. Het gerechtshof vindt echter dat Lourenssen en De Kort geen belanghebbenden en daarom niet kunnen vragen om een strafrechtelijk onderzoek.
De twee mannen denken daar anders over: de gemeente Raalte heeft de saneringskosten moeten betalen en daarmee draaien de burgers daar voor op. In beroep gaan tegen de uitspraak is niet mogelijk.

Aanleiding is verkoop van vervuilde grond

De wethouder werd ervan verdacht dat hij in 2006 willens en wetens met asbest vervuilde grond aan de gemeente heeft verkocht. Het gaat om grond van zijn voormalige boerenbedrijf.
De gemeente Raalte heeft die grond aangekocht om er een bedrijventerrein te realiseren maar liep vrij snel tegen een omvangrijke bodemvervuiling op waarvan de sanering de gemeente inmiddels ruim drie ton gekost heeft.
De oud-wethouder heeft de grond destijds met een schone grond verklaring van de hand gedaan, maar volgens de gemeente was hij wel degelijk op de hoogte van de vervuiling. De vervuilde bodemlocatie is ruim 40 meter breed, drie meter diep en bevatte ruim 1500 kuub vervuilde grond met daarin ook veel asbest. De gemeente Raalte probeert via de rechter de kosten voor de sanering vergoed te krijgen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.